Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
17 martie 2014, 10:29 Meşteşuguri populare views 8211
Meşteșugurile populare au viitor
Foto: moldpres.md
17 martie 2014, 10:29 Meşteşuguri populare views 8211

Meşteșugurile populare au viitor

Meşterii populari vor elabora o strategie a dezvoltării meşteşugurilor lor. Decizia a fost luată ieri la cel de-al VII-lea congres al Uniunii Meşterilor Populari din R. Moldova, comunică MOLDPRES.

La eveniment a participat ministrul Culturii Monica Babuc. În cuvîntul său de salut ea şi-a exprimat recunoştinţa faţă de meşterii populari şi a promis că-i va susţine în continuare.

Raportul de activitate a fost prezentat la congres de către Maria Cristea, preşedintele interimar al UMPM, funcţie rămasă vacantă după ce în iulie 2013 Ion Bălteanu, cel care a fondat organizaţia, s-a stabilit cu traiul peste hotare.

În cadrul forumului a avut loc alegerea preşedintelui UMPM, funcţie la care au candidat trei meşteri populari - Tatiana Juc, Iulia Paleţ şi Dumitru Costandahci. Cu majoritate de voturi, în calitate de preşedinte al organizaţiei a fost ales Dumitru Costandachi.

El a pledat pentru crearea unui sistem funcţional de selectare, conservare şi punere în valoare a componentelor meşteşugurilor populare, precum şi pentru promovarea creativităţii, dezvoltarea industriilor culturale, eficientizarea managementului în domeniu.

În prezent în R. Moldova activează peste 600 de meşteri populari, dintre care circa 300 sînt membri ai UMPM.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

meșter , viitor , promovarea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1679
Populația:
1075 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Horodişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Horodişte este situat la o distanţă de 16 km de oraşul Donduşeni şi la 252 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1075 de oameni. Prima atestare documentară a satului Horodişte datează din anul 1679.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.