Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
03 aprilie 2014, 10:26 Meşteşuguri populare views 13686
La Chişinău s-a desfăşurat prima etapă a Concursului
Foto: moldpres.md
03 aprilie 2014, 10:26 Meşteşuguri populare views 13686

La Chişinău s-a desfăşurat prima etapă a Concursului "Polobocul de Aur"

La Chişinău s-a desfăşurat ieri degustarea din cadrul etapei republicane a Concursului pentru cel mai bun vin de casă "Polobocul de aur", organizat de Camera de Comerţ şi Industrie. Pentru marele premiu au concurat 97 din cele circa 600 de probe de vinuri, prezentate de vinificatori din diferite regiuni ale ţării, informează MOLDPRES.

În cuvîntul de salut rostit la debutul degustării, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Vladimir Didilica, preşedinte al Comitetului de organizare a concursului, a accentuat necesitatea informării fermierilor şi promovării vinului de casă de calitate. "CCI desfăşoară acest concurs anual, din anul 2002, cu scopul de a-i remarca pe cei mai buni vinificatori, a populariza tradiţiile naţionale de fabricare a vinurilor în condiţii de casă, a facilita schimbul de informaţii şi experienţă între producători", a declarat Didilica.

La rîndul său, preşedintele juriului de degustare Anatol Balanuţa, şef al catedrei de Enologie a Universităţii Tehnice, a remarcat că, faţă de anii precedenţi, probele de la ediţia curentă sînt mult mai calitative, apropiindu-se de calitatea vinurilor produse în condiţii de fabrică. "Am degustat probe interesante, cu arome curate, fine, gust plin. Este îmbucurător că fermierii au început să producă vinuri roze de casă, iar la concurs nu mai sînt prezentate mostre de vin din amestecuri de soiuri europene şi soiuri hibride de struguri. Au fost şi vinuri defecte, însă întotdeauna este loc pentru mai bine. În context, ar fi bine ca la filialele CCI să fie organizate întruniri sistematice cu fermierii participanţi, unde să li se explice care sînt scăpările, ce ar trebui să facă pentru a spori calitatea vinului", a accentuat Anatol Balanuţa.

Prezent la eveniment, Boris Zamaru, reprezentant al Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Producţiei Alcoolice, a apreciat înalt faptul că CCI organizează un asemenea concurs. "Deşi vinul de casă este un produs individual, vinificatorul trebuie să menţină tipicitatea băuturii, să respecte anumite reguli şi să asigure calitatea vinului. Este mult mai dăunător să fie consumat un vin de casă bolnav, oxidat, decît un vin fabricat în condiţii industriale", a afirmat sursa citată.

Etapa regională a Concursului pentru cel mai bun vin de casă "Polobocul de aur" a avut loc pe parcursul lunilor februarie - martie, la filialele Bălţi, Cahul, Găgăuzia, Hînceşti, Orhei, Tighina şi Ungheni ale CCI. Învingătorii concursului vor fi anunţaţi şi premiaţi în cadrul Zilei Naţionale a Vinului, în luna octombrie. Premiul mare este "Polobocul de aur" - un butoi de 120 litri, notează MOLDPRES.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , Moldova , vin , concurs

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1497
Populația:
1148 locuitori

Mălăieşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Tîrzieni și Mălăieşti. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Orhei și la 63 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1148 de oameni. Satul Mălăieşti a fost menționat documentar în anul 1497.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.