26 aprilie 2018, 15:00 Rubrica vizitatorilor-autori views 46413
Stema domnitorului moldovean pe o farfurie de porțelan (Foto)
26 aprilie 2018, 15:00 Rubrica vizitatorilor-autori views 46413

Stema domnitorului moldovean pe o farfurie de porțelan (Foto)

Stema domnitorului moldovean Mihail Sturdza pe o farfurie de porțelan. Este un scut francez despicat, cu ambele porțiuni de azur; în prima se află capul de bour, iar în a doua leul sturdzesc. Se știe că o asemenea stemă a fost folosită de Mihai Sturdza și după domnie, precum se vede în reprezentările din capela de la Baden-Baden. Foarte interesante sînt drapelele ce flanchează stema, redate în detaliu.

Pot fi distinse trei tipuri:

1. Cîmp albastru, formă pătrată, cu capul de bour de aur, timbrat de o coroană princiară cu scufia de purpură și înconjurat de două ramuri verzi; cîmpul vexilologic are patru cantoane roșii fiecare fiind încărcat cu cîte o stea de argint cu cinci colțuri și monograma domnitorului, un „M" auriu;

2. Al doilea tip este construit aproape identic, dar în cîmp are reprezentat, în locul capului de bour de aur, pe Sf. Gheorghe ecvestru, ucigînd balaurul;

3. Între cele două tipuri de drapele este amplasat cîte un fanion de cavalerie, în culorile roșu și albastru.

Sursa: Muzeul „M. Kogălniceanu", inv. 659m; 660m

Cuvinte cheie:

Stema , domnitori , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
3341 locuitori

Sîngereii Noi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mărineşti și Sîngereii Noi. Satul Sîngereii Noi se află la distanța de 17 km de orașul Sîngerei și la 119 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 3341 de oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1921.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.