Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
16 februarie 2024, 15:00 views 522
Se caută posibilități de susținere a restaurării Bisericii de Lemn din Vorniceni
16 februarie 2024, 15:00 views 522

Se caută posibilități de susținere a restaurării Bisericii de Lemn din Vorniceni

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a vizitat Biserica din lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Vorniceni, raionul Strășeni, care se află în plin proces de restaurare. Oficialul a discutat cu reprezentanții autorităților publice locale despre posibilitatea de a susține, împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale, reabilitarea acestui locaș de cult.

Biserica de Lemn din Vorniceni reprezintă un obiectiv de importanță națională, fiind înscris în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Locașul are forma de corabie, este construit din lemn și este tencuit. S-au păstrat și cîteva icoane vechi cu inscripții moldovenești.

Proiectul de execuție a lucrărilor de restaurare a Bisericii a obținut avizul Consiliului Național al Monumentelor Istorice în noiembrie 2022, dovadă că acestea se fac cu respectarea procedurilor de restaurare și de valorificare a patrimoniului construit. „Acum, împreună cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale sîntem în proces de identificare a posibilităților de a susține acest proiect. Vom da, astfel, curs solicitării autorităților publice locale din Strășeni, care pînă la această etapă au investit bani, efort și suflet pentru a repune în circuitul turistic național și internațional această perlă arhitecturală”, a menționat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Există mai multe versiuni referitoare la apariția Bisericii. Potrivit unor documente, construcția datează din anul 1685, fiind realizată „după tipul mănăstirii construite de Petru Rareș, așezată fiind în fundătura satului înconjurată de pădure, obicei de pe vremuri pentru a fi feriți de turci”. În afară de rolul de locaș de cult, Biserica din Vorniceni a contribuit esențial la dezvoltarea învățămîntului din localitate, în 1862, în strana bisericii, fiind constituită o școală parohială.

În perioada sovietică lăcașele de cult erau ignorate cu bună știință de autorități. Astfel, din cele 181 de monumente ecleziastice de lemn, existente în 1944, în 1991 au rămas doar 21. Astăzi în Republica Moldova există doar 17 obiective de acest gen, majoritatea într-o stare fizică precară.

Biserica de lemn din Vorniceni nu a fost utilizată din 1943. Încercările comunității locale de a efectua reparații curente de întreținere a obiectivului în anii 60-80 ai secolului XX s-au lovit de rezistența administrației sovietice, iar colapsul financiar din anii 1990 nu a permis autorităților, dar nici localnicilor, să reia inițiativa de conservare, ulterior de restaurare a obiectivului.

„Scopul nostru este ca oamenii din Vorniceni să aibă acces la acest obiect de patrimoniu unic în felul său și ca acesta să fie reabilitat fără a dăuna valorii lui arhitecturale, culturale și istorice. Este bine că lucrurile au început corect - cu cercetare și evaluare, cu proiect avizat de Consiliul Național al Monumentelor Istorice. Este singura cale de a o face cum se cade, pentru un turism durabil, într-un spațiu prietenos istoriei, culturii și naturii”, a spus ministrul Sergiu Prodan.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

restaurare , biserica , Străşeni

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1876
Populația:
1603 locuitori

Vişniovca este un sat şi comună din raionul Cantemir. Vişniovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cantemir și la 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1603 oameni. Satul Vişniovca a fost menționat documentar în anul 1876.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.