Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
28 ianuarie 2013, 12:30 views 7239
28 ianuarie 2013, 12:30 views 7239

Uniunea Moldovenilor din Transnistria este împotriva închiderii școlilor moldovenești

În cazul în care elevii din Ttransnistria ar avea mai multe oportunități de a continua studiile în limba moldovenească, inclusiv la Universitatea de Stat din Transnistria, ar fi mai mulți doritori de a învăța limba moldovenească.

Potrivit "Novii Reghion", acest lucru a fost declarat de către adjunctul  președintelui Uniunii moldovenilor din Transnistria Galina Gurschi.
Aceasta a spus că, numărul de elevi care studiază limba moldovenească, astăzi este practic neschimbat, aproximativ 6000. Gurschi consideră că în cadrul universității ar putea fi cîteva catedre cu predare în limba moldovenească.

Potrivit Galinei Gurschi urmează să se facă mult pentru puritatea limbii moldovenești. Ea a adăugat că "este păcat că se promovează ideea de închide unele școli, inclusiv moldovenești. Doar acestea sînt focarul dezvoltării limbii. Ar fi bine dacă oficialii și membrii guvernului din Transnistria ar vorbi în limba moldovenească".

Conform recensămîntului din 2004, moldovenii reprezintă aproximativ o treime din populația Transnistriei. Limba moldovenească cu grafie chirilică este oficială alături de limba rusă și ucraineană.

Cuvinte cheie:

Transnistria , studii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1529
Populația:
1358 locuitori

Sinești este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sinești și Pojarna. Localitatea se află la distanța de 42 km de orașul Ungheni și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1358 de oameni. Satul Sinești a fost menționat documentar în anul 1529 cu denumirea Durnești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.