Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 martie 2016, 16:52 views 7918
Audierile pe marginea contractului scandalos referitor la parcările din Chișinău au avut loc în secret (VIDEO)
11 martie 2016, 16:52 views 7918

Audierile pe marginea contractului scandalos referitor la parcările din Chișinău au avut loc în secret (VIDEO)

Joi, 10 martie, în sala de ședințe a Primăriei Chișinău au avut loc audieri publice pe marginea contractului cu privire la amenajarea și întreținerea parcărilor cu plată în capitală. Reprezentantul companiei austriece „EME Parkleitsystem GmbH", care figurează în contract, a informat despre „avantajele" de care va beneficia orașul în urma înțelegerii scandaloase dintre Primărie și investitor. Însă audierile s-au desfășurat fără rezonanță, deoarece practic nimeni nu știa despre organizarea lor. La audieri au participat doar cîțiva consilieri municipali. Nimeni dintre reprezentanții Primăriei responsabili de contractul semnat nu a fost prezent, informează NOI.md.

Consilierul municipal din partea PSRM Alexandru Odințov a menționat că inițiativa cu privire la amenajarea și întreținerea parcărilor cu plată în Chișinău trebuie să aibă un caracter civilizat. „Ar fi normal dacă autoritățile orașului ar oferi companiei un lot de teren pentru construcția parcării. În acest caz ați putea percepe plată pentru folosire, la fel, de exemplu, ca în cazul Aeroportului Internațional Chișinău, unde a fost amenajată o parcare în care investitorul a investit bani și acum dorește să-i recupereze. Însă inițiativa de a vă oferi locuri de parcare amenajate pentru ca voi să percepeți taxe trezește nemulțumirea oamenilor", a subliniat Odințov.

Consilierul este convins că contractul semnat de viceprimarul Nistor Grozavu contravine legislației. „Consiliul municipal nu-și va asuma angajamente care contravin legii, iar modificarea legislației pentru acest proiect concret nu ține de competența CMC. Lista legilor care pot fi încălcate la aprobarea unor asemenea contracte este impunătoare. Accesul la baza registrelor proprietarilor de automobile încalcă Legea cu privire la protecția datelor personale. Problemele ce țin de blocarea roților automobilelor, amendarea șoferilor, evacuarea mașinilor, despre care se menționează în proiect, țin de competența poliției, în niciun caz de competența autorităților locale", a spus Odințov.

NOI.md urmărește cu atenție investigarea detaliilor încheierii contractului între Primăria Chișinău și compania austriacă „EME Parkleitsystem GmbH", pe care autoritățile locale l-au pus în discuție în cadrul CMC deja după aprobarea tuturor prevederilor jecmănitoare pentru visteria Chișinăului. „Escrocheria secolului" la nivel local ar putea atinge o sumă colosală – peste un miliard de euro.

Esența contractului scandalos constă în aceea că orașul, în persoana Primăriei, alocă terenurile sale de pămînt, din contul bugetului municipal construiește și întreține parcări, inclusiv achită iluminarea și salubrizarea, scutește compania străină de taxele locale etc. Operatorul se ocupă doar de gestionarea parcărilor, iar veniturile se împart în cel mai „corect" mod: Primăriei îi revin 10%, iar companiei „EME Parkleitsystem GmbH" – 90%. Consilierii din fracțiunea comuniștilor și celor fără de partid au propusca acest contract să fie modificat , astfel încît să fie apărate interesele Chișinăului.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

parcare , contract , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
125 locuitori

Valea Verde este un sat din cadrul comunei Copanca, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Căușeni și la 93 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 125 de oameni. Satul Valea Verde a fost înființat în anul 1964.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.