Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 iulie 2011, 11:08 Muzică views 8963
25 iulie 2011, 11:08 Muzică views 8963

Mărculeşti – oraşul care privește în viitor

Mărculeşti este un oraş în raionul Floreşti, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, pe malul stîng al Răutului, oraşul Mărculeşti este situat la o distanţă de 7 km de orașul Florești și la 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia orașului constituie 2081 oameni.

Localitatea Mărculești a fost întemeiată la 25 mai 1837 pe pămîntul moșierului Semion Starov, care a luat din ocina satului Mărculeşti 400 fălci de pămînt şi le-a dat în arendă unei comunităţi evreieşti, strămutate aici din gubernia Podolia, pentru o perioadă de 12 ani. Plata de arendă constituia 320 ruble de argint pe an. În 1839 coloniștii au fost scutiți pe 25 de ani de recrutarea tinerilor în armata rusă și pe 10 ani de impozite funciare. Inițial, colonia se numea Cot sau Starovca. În anul 1861 colonia avea 70 de gospodării, 713 locuitori, o fabrică de săpun, un abator, o cîrciumă. În 1907 în tîrgușorul Mărculeşti locuiau 1 662 de oameni, a fost realizată legătură telefonică cu Soroca şi Chişinăul.

În anul 1923 colonia avea deja 285 case și o populație de 5 433 de oameni. Aici își desfășura activitatea banca populară, o cooperativă de consum, o moară cu aburi, 7 fabrici de ulei, ateliere industriale, 9 cîrciumi şi 3 restaurante, 3 depozite pentru rachiu, o carieră de piatră.

În timpul celui de-al doilea război mondial, în 1941, fasciștii au masacrat populația tîrgului. Circa 1000 de bărbați și femei, bătrîni și copii au fost scoși la marginea localității, împușcați și îngropați în tranșee antitanc.

În iunie 1952 Mărculeşti a obţinut statut de localitate de tip orăşenesc. Aici au fost amplasate asociaţiile raionale „Moldselihoztehnica" şi „Moldplodoovoşciprom", baza interraională de comerţ, un punct de colectare a cerealelor, o bază de transport auto, o secţie de prelucrare a fructelor și legumelor a fabricii de conserve din Floreşti, brigadă pomi-viticolă. În localitate au fost deschise școala profesional-tehnică, școală de opt ani, casa de cultură, casa de deservire socială. Funcționau oficiul poștal, librăria, cafeneau, ospătăria, creșa, grădinița de copii, stadionul, parcul de cultură și odihnă.

Orașul dispune de cale ferată și este situat în apropierea automagistralei Florești - Bălți. În vecinătatea localității se află Aeroportul Internațional Mărculești care pretinde a deveni un important centru de tranzitare a mărfurilor. Acesta dispune de una dintre cele mai bune piste de decolare/aterizare pentru avioanele de CARGO şi infrastructură aeroportuară din regiune şi datorită beneficiază de facilităţi fiscale şi vamale. În prezent, la aeroportul Mărculești sînt înregistrate cinci companii ce intenţionează să desfăşoare activităţi de transport aerian a mărfurilor cu aeronave mari, activităţi de logistică, construcţia terminalelor etc.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1716
Populația:
641 locuitori

Lipceni este un sat şi comună din raionul Rezina. Lipceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, amplasat în valea rîului Ciorna, la o distanță de 18 km de orașul Rezina și la 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 641 oameni. Pentru prima dată satul Lipceni este menționat într-un document din anul 1716.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.