Streleț Valeriu

Valeriu Streleț – istoric, economist, om de afaceri, politician, al 11-lea prim-ministru al Republicii Moldova (30 iulie-30 octombrie 2015).

Născut la 8 martie 1970 în satul Țareuca, raionul Rezina, Republica Moldova într-o familie cu patru copii (surorile lui locuiesc și în prezent la Țareuca, fratele și părinții au decedat). Provine dintr-o familie muncitoare și unită. A învățat să citească la vîrsta de cinci ani, era pasionat de lectură, îi plăceau cărțile istorice. A urmat şcoala muzicală, studiind acordeonul şi pianul. De mic și-a ajutat părinții împreună cu frații la muncile din grădină. Primul salariu l-a cîștigat în clasa 7-ea, lucrînd în vacanță la construcția drumurilor, apoi în alte veri la irigarea grădinii colhozului, fiind răsplătit cu o excursie în Caucaz.

A absolvit școala medie din satul natal în anul 1987, cu medalie de argint. Visa să devină marinar, ba chiar trecuse și comisia medicală, avea toate actele în ordine pentru a aplica la Școala Maritimă din Vladivostok. Părinţii însă l-au convins să renunțe, căci prea departe se afla școala. Așa că a învățat la Facultatea de Istorie la Universitatea de Stat din Moldova (1987-1993), obținînd specialitatea de istoric, profesor de istorie. În anii 2002-2005 a studiat la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), la Facultatea de Economie Generală și Drept, iar în 2004 a absolvit și Institutul European de Studii Politice.

Încă din anul întîi de facultate, chiar dacă avea bursă, a lucrat paznic şi măturător la diferite şcoli şi grădiniţe. În anul patru a fost angajat la ziarul „Tinerimea Moldovei", iar în anul cinci era și cercetător-asistent la Institut.

În anii 1993-1994 Valeriu Streleț a activat în calitate de profesor de „politologie și istorie a culturii" la Liceul "Gheorghe Asachi" din Chișinău. Apoi a lucrat în calitate de șef al Secției publicitate la Fondul de Investiții pentru Privatizare CAIS (1994-1995). În perioada anilor 1996-2003 a fost director al FPC „Bioagrochem" SRL, iar din 2003 pînă în august 2009 – director general al FPC „Bioprotect" SRL. În anii 2006-2009 a fost președinte, apoi membru al Consiliului Rețelei din Moldova a Pactului Global ONU al Responsabilității Sociale Corporative.

Valeriu Streleț se implică în viața politică a țării în anul 1994, cînd devine președinte al Ligii Naționale a Tineretului din Moldova (fondată în 1991), funcție pe care o deține pînă în anul 2001. La alegerile parlamentare din 1994, Liga Națională a Tineretului a participat ca parte componentă a Blocului Social–Democrat, care însă nu a depășit pragul electoral.

În anul 2001 a fost format Blocul Electoral „Plai Natal", la care a aderat și Liga Tineretului în frunte cu V. Streleț, care însă nu a depășit pragul electoral, iar în noiembrie 2001 Liga Națională a Tineretului din Moldova fuzionează cu Partidul Social-Liberal (PSL), condus de Oleg Serebrian. Valeriu Streleț devine subsecretar general al Partidului (2001-2002), iar apoi vicepreședinte (2002-2007). În 2007 Streleț devine membru fondator al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), în același an este ales în funcția de vicepreședinte al PLDM, pe care o deține pînă în prezent. La alegerile parlamentare din iulie 2009 Valeriu Streleț este ales în calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XVIII-a din partea PLDM, iar la alegerile parlamentare din 2010 este reales în funcția de deputat.

În 2011 a fost ales în calitate de președinte al fracțiunii PLDM în Parlamentul Republicii Moldova, funcție pe care a deținut-o pînă la sfîrșitul mandatului în 2014, iar la alegerile parlamentare din noiembrie 2014 V. Streleț a candidat la funcția de deputat din partea PLDM (a 6-a poziție de pe listă), obținînd al treilea mandat consecutiv de deputat.

Pe data de 30 iulie 2015 coaliția majoritară parlamentară a votat noul Cabinet de Miniștri în frunte cu Valeriu Streleț, însă pe 29 octombrie 2015, Guvernul în frunte cu Valeriu Streleț a fost demis printr-o moțiune de cenzură inițiată de PCRM și PSRM cu votul a 65 de deputați ai fracțiunilor de PDM, PCRM și PSRM.

Este căsătorit, are o familie frumoasă, patru copii: doi fii și două fiice.

Hobby: îi place să citească, să cînte, deși tot mai rar la instrumente, dar cu prietenii se relaxează cu plăcere la karaoke, este și un împătimit al schiatului.

Distincții și decorații:

„Ordinul Republicii", 2014

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
2002 locuitori

Pohoarna este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Pohoarna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 29 km de orașul Șoldănești și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2002 oameni. Prima mențiune documentară a satului Pohrebea datează din anul 1527.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.