Materiale din compartiment: Galeria foto |

Mahovici Iurie

S-a născut la 18 mai în anul 1962 în satul Leova (Moldova).

În anii 1980-1985 – studiază la Conservatorul „Gavriil Musicescu” din Chișinău (actualmente – Academia de Muzica, Teatru și Arte Plastice), clasa pian. Apoi îşi perfecționează măiestria la Conservatorul „Nicolai Andreevich Rimski-Korsakov” din Sanct-Petersburg, pe care îl absolveşte în anul 1987.

A participat la concursurile internaționale „M. Ciurlionis” (Vilnus, 1982), Riga (1984, Premiul 2), Phenian (1997, Grand Prix) și la Festivalul Internațional „Dinu Lipatti”.

Din 1987 lucrează în calitate de profesor de pian la Conservatorul „Gavriil Musicescu” din Chișinău.

A înregistrat la Radio Chișinău creații ale compozitorilor celebri, așa precum M. Ravel, F. Chopin, S. Rahmaninov, W. A. Mozart ș. a.

Iurie Mahovici în cariera sa muzicală a colaborat cu Vasili Sinaiski, Nikolai Rakov, Alexandr Korceaghin, formația de coarde a Filarmonicii din Tveri, Natalia Usenco ș. a.

În 1993 a fondat un duet cu pianistul Anatol Lapicus – „Lapicus-Mahovici”, cu care a concertat la Constanța, București, Moscova, Riga, Kiev, Vilnius, Phenian, Minsk, Sanct Petersburg, Iași ș. a. Repertoriul duetului include creaţii pentru pian din muzica universală. Din anul 2005 A. Lapicus și I. Mahovici sînt solişti ai Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Chișinău.

În anul 1995 i-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Artă”.

În prezent Iurie Mahovici este decanul facultăţii Artă Instrumentală, Compoziţie şi Muzicologie la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1753
Populația:
7900 locuitori

Cioburciu este un sat și comună comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Slobozia și la 83 km de Chișinău. Populaţia satului Cioburciu alcătuia 7900 de oameni în anul 2010. Satul Cioburciu a fost menționat documentar în anul 1753.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.