Go to section: Holidays and customs
24 december 2014, 15:16 Holidays and customs views 16855
24 december 2014, 15:16 Holidays and customs views 16855

Creştinii care sărbătoresc pe stil nou se pregătesc de Crăciun


Foto: unica.ro

Astăzi este Ajunul Crăciunului pe stil nou, aşa că o bună parte din creştinii de la noi se pregătesc să sărbătorească Naşterea Domnului. În biserici vor fi oficiate servicii divine, iar în mai multe sate, copiii vor colinda de „Moş Ajun”.

Colindătorii poartă trăistuţe în care pun darurile oferite de gazde. Cadoul tradiţional pentru colindători este pîinea: pentru flăcăi – colacii mari, iar pentru copii – colaci mai mici, hulubi, nuci, mere şi bomboane.

În multe sate, în Ajunul Crăciunului se mai păstrează tradiţia “mersului cu icoana”. Preotul din localitate umblă din casă în casă, pentru a binecuvînta gospodăriile şi a anunţa Naşterea Mîntuitorului Isus Hristos.

În preajma acestei sfinte sărbători, oamenii de la sate taie porcul, iar gospodinele coc „crăciunei” - bucăţi din aluat care au forma cifrei opt, neterminată, şi îl pun pe perete, lîngă icoană, după ce îl sfinţesc la biserică.

Amintim că, Parlamentul a votat un proiect de lege care prevede că, pe 25 decembrie, în Republica Moldova va fi sărbătorit oficial Crăciunul pe stil nou, iar bugetarii vor avea zi liberă.

În acest an, Guvernul a declarat ziua de 25 decembrie drept zi de odihnă, care a fost recuperată de bugetari pe 14 decembrie.

Source: trm.md

Keywords:

religie , Crăciunul , sarbatoare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769
Populația:
596 locuitori

Ocniţa este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Ocniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Camenca și la 169 km de Chișinău. Populaţia satului Ocniţa alcătuia 596 de oameni în anul 2012. Satul Ocnița a fost menționat documentar în anul 1769.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.