Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
24 decembrie 2014, 15:16 Sărbători şi obiceiuri views 16854
24 decembrie 2014, 15:16 Sărbători şi obiceiuri views 16854

Creştinii care sărbătoresc pe stil nou se pregătesc de Crăciun


Foto: unica.ro

Astăzi este Ajunul Crăciunului pe stil nou, aşa că o bună parte din creştinii de la noi se pregătesc să sărbătorească Naşterea Domnului. În biserici vor fi oficiate servicii divine, iar în mai multe sate, copiii vor colinda de „Moş Ajun”.

Colindătorii poartă trăistuţe în care pun darurile oferite de gazde. Cadoul tradiţional pentru colindători este pîinea: pentru flăcăi – colacii mari, iar pentru copii – colaci mai mici, hulubi, nuci, mere şi bomboane.

În multe sate, în Ajunul Crăciunului se mai păstrează tradiţia “mersului cu icoana”. Preotul din localitate umblă din casă în casă, pentru a binecuvînta gospodăriile şi a anunţa Naşterea Mîntuitorului Isus Hristos.

În preajma acestei sfinte sărbători, oamenii de la sate taie porcul, iar gospodinele coc „crăciunei” - bucăţi din aluat care au forma cifrei opt, neterminată, şi îl pun pe perete, lîngă icoană, după ce îl sfinţesc la biserică.

Amintim că, Parlamentul a votat un proiect de lege care prevede că, pe 25 decembrie, în Republica Moldova va fi sărbătorit oficial Crăciunul pe stil nou, iar bugetarii vor avea zi liberă.

În acest an, Guvernul a declarat ziua de 25 decembrie drept zi de odihnă, care a fost recuperată de bugetari pe 14 decembrie.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

religie , Crăciunul , sarbatoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
2247 locuitori

Echimăuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Echimăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Echimăuți este situat la o distanță de 17 km de orașul Rezina și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2247 de oameni. Satul Echimăuţi este menționat documentar la 24 ianuarie 1495.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.