08 march 2015, 15:20 Moldovan reality views 7077
Valeriu Streleţ a pledat pentru restabilirea relaţiilor cu Federaţia Rusă
08 march 2015, 15:20 Moldovan reality views 7077

Valeriu Streleţ a pledat pentru restabilirea relaţiilor cu Federaţia Rusă

Noul Prim-ministru al Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, a pledat pentru restabilirea şi extinderea relaţiilor cu Federaţia Rusă. Potrivit agenţiei "Infotag", despre aceasta politicianul a declarat vineri, la PublikaTV.

"Avem un acord de prietenie, cooperare şi parteneriat strategic cu FR. Din păcate, acordul, care a fost prelungit, nu funcţionează în practică. Relaţiile noastre la moment cu greu pot fi numite strategice. Cred că avem deficit de comunicare. Şi noi trebuie să depăşit acest deficit, să ne aşezăm la masa de negocieri şi să discutăm întregul set de probleme", a spus Streleţ.

El a subliniat că "Moldova şi Rusia sînt ţări diferite, cu posibilităţi şi potenţial diferit".

"Totuşi, la masa de negocieri noi sîntem parteneri egali. Este necesar de a discuta posibilitatea restabilirii cooperării comercial-economice. fiind luat în calcul potenţialul enorm şi realităţile existente. Moldova participă la Zona de liber schimb cu Uniunea Europeană, precum şi cu statele CSI. Totodată, Rusia a introdus embargou la producţia moldovenească, în pofida documentelor semnate. În opinia mea aceasta contravine unor norme ale Organizaţiei Mondiale Comerţului. De regulă, în asemenea cazuri, se aplică măsuri simetrice. Noi nu am făcut-o. Dar probleme trebuie discutate şi noi sîntem gata pentru aceasta", a subliniat Streleţ. Totodată, el a menţionat că Moldova pledează în continuu pentru retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul său.

"Aflarea trupelor străine contravine statutului de neutralitate, Constituţiei ţării şi obligaţiunile internaţionale ale Rusiei. Noi vorbim deschis despre aceasta, sîntem gata să discutăm toate problemele, deoarece avem suficiente argumentele pentru a ne justifica poziţia", a menţionat Streleţ.

El a amintit că toate aceste momente "sînt indicate în programul de activitate a noului Guvern, care joi a fost aprobat de Parlament".

"În program mai este indicat că integrarea europeană este prioritate strategică naţională a Moldovei. Anume pe aceasta se va baza activitatea noastră, aspirînd la păstrarea şi extinderea relaţiilor cu toate statele", a subliniat Streleţ.

Source: infotag.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2342 locuitori

Bîrnova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Bîrnova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Bîrnova este situat pe malul drept al Nistrului la o distanță de 3 km de orașul Ocnița și la 236 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2342 de oameni. Satul Bîrnova din ținutul Hotin, este o veche așezare rurală, menționată sub denumirea Cusearău în documentul din 20 decembrie 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.