Mergi spre compartimentul: Cultura
02 martie 2015, 15:32 Cultura views 8744
Sute de mărţişoare pot fi admirate la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală
02 martie 2015, 15:32 Cultura views 8744

Sute de mărţişoare pot fi admirate la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

O tradiţie veche de mii de ani are continuitate. În prima zi a primăverii, ne prindem la piept mărţişoare, simbol al renaşterii naturii, al victoriei binelui asupra răului. Cea mai mare varietate de mărţişoare o puteţi vedea până pe 31 martie la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, relatează Mesager.

Acum 13 ani, postul public de televiziune Moldova 1 a lansat iniţiativa ca meşterii populari şi toţi cei care confecţionează mărţişoare, să transmită muzeului o parte din rodul inspiraţiei primăvăratice.

„Suntem recunoscători celor de la Moldova 1, care au venit cu iniţiativa de a aduna de la oameni mărţişoare şi de a le transmite muzeului. Este cea mai mare expoziţie de mărţişoare din spaţiul acesta cultural purtător de mărţişoare. Ştiţi bine că milioane de oameni poartă mărţişoare, fiindcă această tradiţie este specifică mai multor culturi", afirmă Varvara Buzilă, director ştiinţific muzeu.

În expoziţie sunt sute de mărţişoare confecţionate de elevii de la instituţiile de învăţământ, Centrele de creaţie, precum şi de meşterii populari.

La sfârşitul anului 2015, la Biroul UNESCO va fi examinat dosarul înaintat de Republica Moldova, România, Bulgaria şi Macedonia privitor la înscrierea în prestigioasa listă a patrimoniului mondial a mărţişorului şi altor practici culturale asociate zilei de 1 martie. Astfel, mărţişorul, dintr-o valoare naţională are şanse să devină o valoare mondială.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Martisor , tradiții , expoziție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
6 locuitori

Popovca este un sat din cadrul comunei Lingura, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Cantemir și la 106 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 6 oameni. Satul Popovca a fost înființat în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.