Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
18 mai 2015, 14:21 Sărbători şi obiceiuri views 9109
În Republica Moldova ar putea fi instituită Ziua Portului Popular
18 mai 2015, 14:21 Sărbători şi obiceiuri views 9109

În Republica Moldova ar putea fi instituită Ziua Portului Popular

Ministerul Culturii vine cu iniţiativa de a institui în a treia duminică a lunii iunie Ziua Portului Popular. Proiectul este propus pentru consultări publice şi are scopul de a intensifica acţiunile de promovare a costumului naţional – însemn al identităţii fiecărui popor.

Autorii iniţiativei menţionează că portul popular, adică costumul naţional moştenit din cele mai vechi timpuri, reprezintă o marcă a identităţii. Fiecare popor a păstrat un ansamblu vestimentar propriu. Pe meleagurile noastre costumul naţional a fost purtat de toate păturile sociale, cristalizându-se în spaţiul cultural timp de secole. Chiar dacă la sfârşitul secolului al XIX – şi în secolul XX costumul tradiţional a fost înlocuit de îmbrăcăminte modernă, costumul naţional a fost şi este folosit la marile sărbători, dar şi în viaţa cotidiană, ca semn distinctiv.

Cele mai recente iniţiative care se referă la costumul naţional au fost Festivalul Iei, Parada Portului Popular, Parada Portului Popular de Iarnă, culminând cu onorarea costumului tradiţional în cadrul manifestărilor naţionale organizate cu prilejul Zilei Independenţei Republicii Moldova din anii 2013-2014.

Sursa: www.trm.md

Cuvinte cheie:

costum popular , Moldova , sarbatoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
6021 locuitori

Colibaşi este un sat şi comună din raionul Cahul. Colibaşi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Cahul și la 225 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 6021 de oameni. Satul Colibași a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.