Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
26 iunie 2015, 16:14 Sărbători şi obiceiuri views 8410
Ziua Iei la Strasbourg
Foto: mfa.gov.md
26 iunie 2015, 16:14 Sărbători şi obiceiuri views 8410

Ziua Iei la Strasbourg

În ziua de 24 iunie 2015, la Strasbourg, au avut loc o serie de evenimente dedicate sărbătorii Iei.

Ziua Iei a luat startul la Palatul Europei, unde a avut loc inaugurarea expoziției cu genericul „Ia – bluza națională, simbol de mîndrie națională".

La inaugurarea expoziției au participat membrii delegațiilor naționale la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei ale Republicii Moldova și României, inclusiv vicepreşedintele Parlamentului R. Moldova Liliana Palihovici.

Expoziția a fost admirată în egală măsură de către membrii APCE din partea altor state, reprezentanți ai Corpului diplomatic și consular din Strasbourg etc.

Aceasta a inclus bluze naționale din colecții private, fotografii cu costume naționale, dar și alte elemente ale portului popular. Evenimentul a avut loc într-o atmosferă amiabilă, cu o degustare de vinuri din ambele țări.

Sărbătoarea Iei s-a desfășurat și la Situl Europei din Strasbourg, programul căreia a inclus expoziția de Ii și fotografii dedicate portului nostru popular, Atelierul Iei, unde cei prezenţi au avut ocazia să facă cunoștință cu tehnicile de confecţionare a bluzei naționale, dar şi cu istoria și semnificaţia simbolurilor imprimate.

Evenimentele au fost organizate la inițiativa Asociației student;ti din Strasbourg (ADERS) cu suportul Reprezentanțelor Permanente ale Republicii Moldova și României pe lîngă Consiliul Europei.

Sursa: www.mfa.gov.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
817 locuitori

Chetroşica Veche este un sat în componenţa oraşului Cupcini, raionul Edineţ. Satul are o suprafaţă de 2,5 kilometri pătraţi şi este situat la o distanţă de 10 km de oraşul Edineţ, la 4 km de  staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 192 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 817 oameni. Prima atestare documentară a satului Chetroşica Veche (cu numele Piatra) datează din anul 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.