Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
23 iunie 2023, 17:00 Rîuri views 30953
Rîurile Moldovei. Nistru (Slideshow)
23 iunie 2023, 17:00 Rîuri views 30953

Rîurile Moldovei. Nistru (Slideshow)

Nistrul este cel mai mare rîu din Moldova. El era cunoscut încă de greci și romani, care îl numeau Tiras. În Evul Mediu, de-a lungul rîului trecea vechiul drum comercial de la Liov spre Crimeea și Turcia. Cetățile mărețe ridicate pe malul rîului s-au păstrat pînă în ziua de azi la Hotin, Soroca, Tighina, Belgorod-Dnestrovsc.

Nistrul îşi ia începutul din Munții Carpați, la o altitudine de 759 de metri deasupra nivelului mării, din izvoarele de pe panta de nord-vest a dealului Rozluci; 700 km − rîul curge prin Ucraina, iar aproximativ 660 km − prin Moldova. Debitul lui anual constituie în medie 10 km³, fiind de 5 ori mai mic decît cel al Niprului.

Nistrul, ca şi toate rîurile care încep în munţi, este un rîu capricios. Dacă în Carpaţi cade multă zăpadă, atunci primăvara, de obicei la sfîrşitul lui martie, rîul Nistru se revarsă în cursul său inferior. Sînt şi revărsări din cauza ploilor torenţiale, lucru specific întregii zone de sud-vest a ţării noastre.

Cel mai scăzut nivel al apei este în luna septembrie şi în lunile de iarnă. În decembrie, rîul, de obicei, îngheaţă, dar numai pentru trei luni. La începutul lunii martie, iar uneori şi la sfîrşit de februarie, rîul începe să se dezgheţe, mișcarea sloiurilor de gheață durînd 1-2 săptămîni. Grosimea gheţii este în medie de 15-25 cm, iar o dată la 5-6 ani înghețarea rîului în genere nu are loc, în schimb, în iernile geroase se formează blocaje puternice de gheaţă.

Revărsările dese şi neaşteptate sute de ani provocau pagube mari pentru gospodării și populație și împiedicau utilizarea deplină a luncii Nistrului. Şi iată că în anul 1954, lîngă micul orăşel Dubăsari a fost construită o hidrocentrală. Barajul ei nu reglementează scurgerea Nistrului, dar totuşi reţine apa şi acumulează apele rîului. Mai sus de baraj a fost creat un lac de acumulare mare, cu adîncimea de 14-18 m. Acum acest lac de acumulare e cel mai mare din republică, suprafaţa lui, cînd nivelul este mediu, constituind 5400 ha. Malurile stîncoase, înalte, în multe locuri cu păduri pitoreşti sînt un loc minunat pentru odihnă, pescuit și turism.

Pînă la satul Vîhvatinţî, renumit prin săpăturile uneia dintre cele mai vechi aşezări ale omului primitiv, Nistrul curge prin această vale îngustă, cu maluri de calcar aproape abrupte, în multe părţi cu păduri. La sud albia se lărgeşte treptat, iar lîngă oraşele Tiraspol şi Tighina atinge 10-20 km lăţime. Înclinarea scurgerii apelor aici este minimă şi rîul formează cotituri bruşte cu o formă ciudată, care în multe locuri se unesc între ele.

Malurile rîului sînt abrupte şi pietroase în cursul mijlociu, plate şi deschise în apropierea cursului inferior, ele bucurînd ochiul cu o permanentă schimbare de peisaj. Meandrele Nistrului sînt deosebit de frumoase primăvara, în aprilie, cînd pe maluri, ca o panglică mare albă, se întind livezi de măr înfloritoare.

Apa Nistrului este de o calitate bună: fără miros, plăcută la gust, fiind şi puţin mineralizată. Pe cursul întregului rîu apa este potabilă, bună pentru irigare și utilizare industrială.

Nistrul pe teritoriul Moldovei e navigabil, iar călătoria pe rîu e interesantă, oferind posibilitatea de a urmări deschideri geologice, cetăţi vechi, livezi... Pe cursul inferior al Nistrului se află limanul de la Cuciurgan, care se uneşte cu rîul, pe malurile limanului fiind construită CTE Moldovenească.

La punctul cel mai nordic al Moldovei, satul Naslavcea, Ocnița, se află cel marele lac de acumulare de pe Nistru, unde a fost construită Hidrocentrala-2. Al doilea lac de acumulare de la Dubăsari se întinde de la Camenca pînă la Dubăsari, unde, de asemenea, a fost construită o hidrocentrală. Lacul de acumulare de la Dubăsari este cel mai mare din Moldova şi a fost creat cînd s-a construit barajul hidrocentralei de lîngă oraşul Dubăsari în anii 1951-1955. Lungimea totală a lacului de acumulare e de 128 km – de la oraşul Camenca pînă la Dubăsari. Lăţimea medie a lacului e de 528 m, adîncimea medie − 7,2 m, cea mai mare adîncime − 19 m. Pe malurile lacului de acumulare se află 3 oraşe – Rîbniţa, Rezina și Dubăsari. Pe coasta golfului Goieni, care este o ramificaţie a lacului de acumulare, se află rezervaţia naturală Iagorlîc cu o floră şi faună unică.

Pe malul stîng, în apropierea satului Cioburciu, Slobozia, Nistrul a format un braţ larg, numit Turunciuc care își schimbă direcţia de curgere pînă la confluenţa cu Nistrul în apropiere de orașul ucrainean Beleaevo din regiunea Odesa. Lungimea rîului Turunciuc e de aproximativ 60 km, lățimea ‒ 30 de metri și doar atunci cînd îşi schimba direcția, la meandre, se măreşte pînă la 50-60 de metri. Adîncimea medie a rîului Turunciuc e de 6 metri.

După raionul Stefan-Vodă, Nistrul își continuă calea prin regiunea Odesa din Ucraina și se varsă în limanul Nistrului, pe al cărui mal este situată cea mai veche cetate de frontiera a Moldovei – Cetatea Albă.

Cuvinte cheie:

turism , riuri , natura , Nistru , resurse acvatice

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1089 locuitori

Gordineşti este un sat şi comună din raionul Rezina. Gordineşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 17 km de orașul Rezina și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1089 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Gordinești datează din 25 februarie 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.