10 iulie 2014, 17:08 Realitatea moldovenească views 9497
Ciorescu: Deprecierea necontrolată a leului duce la degradarea economiei (VIDEO)
Foto: noi.md
10 iulie 2014, 17:08 Realitatea moldovenească views 9497

Ciorescu: Deprecierea necontrolată a leului duce la degradarea economiei (VIDEO)

„Într-un an și jumătate moneda națională s-a depreciat cu 20% față de euro și cu 17% față de dolarul SUA. Aceasta provoacă panică pe piața valutară și are un impact negativ asupra economiei în general", a declarat în cadrul unei conferințe de presă președintele Confederației Naționale a Patronatelor din Moldova (CNPM), Leonid Ciorescu.

În opinia lui Ciorescu, deprecierea atît de bruscă a leului nu are la bază anumite motive obiective. Mai mult, acest fapt este rezultatul manipulărilor efectuate de Banca Națională a Moldovei (BNM).

„Cum altfel poate fi explicată cumpărarea masivă nejustificată a valutei (300 de milioane de dolari SUA) de către BNM, în iulie-septembrie 2013, care a provocat panică pe piața valutară și inactivitatea totală a BNM acum?", se întreabă președintele CNPM.

„Deprecierea de neoprit a monedei naționale pune în pericol existența complexului agroindustrial autohton. Or, nu este un secret pentru nimeni că producătorii agricoli cumpără motorină, îngrășăminte și pesticide de import. Scumpirea acestor componente primare face produsul finit necompetitiv. Și în anul curent aceste mărfuri s-au scumpit cu 25-30%, prețurile la fructe și legume, în cel mai bun caz, au rămas la nivelul anului trecut", a amintit jurnaliștilor prim-vicepreședintele CNPM, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect", Alexandru Slusari.

Potrivit lui Slusari, „în pericol este pusă atît de necesara modernizară a producției agricole". „Noi procurăm utilaj și tehnologii peste hotare, contra valută. Sînt oare în stare fermierii și prelucrătorii locali să facă față unor asemenea poveri financiare, vom putea ulterior să concurăm cu succes pe piețe – este o întrebare retorică, fără un răspuns clar", a subliniat Slusari.

„Nu e secret pentru nimeni că deprecierea artificială a leului și inflația reprezintă un impozit latent suplimentar nu doar pentru agenții economici, ci și pentru cetățenii de rînd. Nu e de mirare că în condițiile unei poveri fiscale oficiale enorme, acei puțini antreprenori care au mai rămas în cadrul legal vor trece definitiv în economia subterană", este convins vicepreședintele CNPM, Igor Crapivca.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

BNM , inflatia , depreciere , leu , bani , Moldova , economie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1749
Populația:
1211 locuitori

Țîbuleuca este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Dubăsari și la 74 km de Chișinău. Populaţia satului Țîbuleuca alcătuia 1211 de oameni în anul 2011. Satul Țîbuleuca a fost menționat documentar în anul 1749.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.