01 octombrie 2014, 12:15 Realitatea moldovenească views 11006
Producătorii autohtoni vor asigura cu mere grădiniţele şi şcolile
Foto: berryreview.com
01 octombrie 2014, 12:15 Realitatea moldovenească views 11006

Producătorii autohtoni vor asigura cu mere grădiniţele şi şcolile

În cel puţin o săptămîna elevii din Moldova vor avea la prînz ...mere. Fructele vor ajunge în instiuţiile de învăţămînt din nouă raioane şi vor fi aduse din livezile agricultorilor moldoveni. Acţiunea face parte din campania "Un măr pentru sănătate", iniţiată de Guvern pentru susţinerea producătorilor autohtoni care au de suferit de pe urma embargoului impus de Rusia.

Pînă acum, la licitaţiile pentru înscrierea doritorilor de a-şi vinde fructele pentru şcoli şi grădiniţe au fost depuse nouă oferte, pentru nouă raioane. Însă, numărul agenţilor economcii este mai mic, întrucît unii antreprenori au depus oferte pentru două sau trei raioane.

Vasile Dogotari, şef-adjunct, Direcţia Juridică , Ministerul Agriculturii: "Urmează să prezentăm la Agenţia de Achiziţie contractele atribuite, pentru a fi aprobate, iar ulterior a le prezenta către Trezorăria de Stat. În timp de o săptămînă să înregistrăm contractul şi agenţii economici să iniţieze livrarea merelor".

Ministerul Agriculturii a anunţat o licitaţie repetată, pentru raioanele care nu au fost depuse nici o ofertă. Pentru asta, agentul economic trebuie să deţină un cont bancar, să nu aibă restanţe faţă de bugetul public, să deţină în proprietate plantaţii de mere, depozit frigorific şi mijloace de transport cu care să poată livra marfa. Pentru un kilogram de mere, statul oferă minimum cinci lei.

Vasile Dogotari, şef-adjunct, Direcţia Juriducă, Minsiterul Agriculturii: "În total sunt 35 de raione, pentru care facem achiziţia, au rămas deci 23 de raioane. Obligaţia de livrare îi aparţine agentului economic, dumnealui trebuie să deţină un mijloc de transport, să deţină un depozit pentru păstrare, deoarce livrarea se face eşalonat. O dată la 2 săptămîni ei trebuie să facă livrări, proporţional".

Conform programului, instituţiile de învăţămînt vor primi mere pînă pe 10 decembrie, iar în total va fi livrată o cantitate de aproape patru mii de tone de mere. Acţiunea face parte din campania „Un măr pentru sănătate", iniţiată de Guvern pentru susţinerea producătorilor autohtoni care au de suferit de pe urma embargoului impus de Rusia. Pentru această campanie, Executivul a alocat 20 de milioane de lei.

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

fructe si legume , scoala , copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
176 locuitori

Holoşniţa Nouă este un sat din cadrul comunei Palanca, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Drochia și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 176 de oameni. Satul Holoşniţa Nouă a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.