Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
21 martie 2024, 15:30 Meşterii populari views 21518
Dumitru Constandachi  – creator de comori spirituale (Foto)
21 martie 2024, 15:30 Meşterii populari views 21518

Dumitru Constandachi – creator de comori spirituale (Foto)

Dumitru Constandachi este considerat meşterul care a reînviat arta sculpturii în lemn îmbogățind-o cu elemente tradiţionale moldoveneşti.

Pasiunea pentru prelucrarea artistică a lemnului, a moștenit-o de la bunei, pe care, ulterior, a dezvoltat-o la facultate, unde și-a îmbogățit cunoștințele, experiența și dibăcia. Fondatorul Școlii de Arte și Meserii "Meșterul Manole", domnul Constandachi aproape 6 ani, împreună cu elevii săi, a lucrat la reconstrucția mănăstirii Căpriana. Tot el a proiectat și a amenajat sălile de degustație de la Combinatul de Vinuri "Cricova".

Cum ne mărturisește domnul Constandachi într-un interviu: „Pentru mine cioplitul în lemn de la bun început a fost o misiune. Mi-am pus scopul să curăţ ornamentul geometric de influențe [străine], trebuie să păstrăm ce ne-au lăsat strămoşii şi să promovăm specificul nostru naţional ".

Pentru a afla mai multe despre dibăcia și lucrările maestrului, vă îndemnăm să vizionați emisiunea „Tezaur - Dumitru Constandachi fondatorul Școlii de Arte și Meserii "Meșterul Manole"".

Meșter popular, cioplitor în lemn,
Președintele Uniunii Meșterilor Populari
Chișinău
Tel mobil: (+373) 691 099 57
Adresă e-mail : ccbsmp@mail.ru
Email : umpmoldova@gmail.com

Sursa: issuu.com

Cuvinte cheie:

meșter , lemn , Meșteșug

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
4103 locuitori

Mașcăuți este un sat şi comună din raionul Criuleni. Localitatea se află pe malul drept al rîului Răut la distanța de 15 km de orașul Criuleni și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Mașcăuți constituia 4 103 oameni. Satul Mașcăuți a fost atestat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.