Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
16 noiembrie 2015, 15:52 Sculptura views 8223
Bijuteria din Hîncești care, pe an ce trece, deveni tot mai valoroasă (Foto)
16 noiembrie 2015, 15:52 Sculptura views 8223

Bijuteria din Hîncești care, pe an ce trece, deveni tot mai valoroasă (Foto)

Pe strada „Baştina" din or. Hînceşti, modestă, dar plină de demnitate, ca o doamnă care ştie să-şi ascundă cu abilitate vârsta, o casă bătrînească, care nu se prea deosebeşte cu nimic de celelalte din mahala, are o istorie veche, ca din balade. Este unică prin faptul că a adunat şi a încălzit la vatra sa, pe parcursul a peste 100 de ani, tocmai cinci generaţii.

Valentina Niţă-Pălău, proprietara casei, povesteşte că a moştenit casa de la bunicii săi, Petru şi Elizaveta Niţă care, la rîndul lor, aveau casa de la părinţii lor, care acum 112 ani au cumpărat un teren de 14 sote pe care şi-au construit o casă. „Nu am ştiut că este chiar atât de veche, am aflat despre aceasta acum patru ani, când am perfectat actele de moştenire pe numele meu, la arhiva din Chişinău, unde am scos certificatele de deces ale bunicilor" – menţionează dna Valentina.

Stăpîna casei îşi aminteşte că casa, construită din nuiele şi lut, avea acoperişul din şindrilă, acesta fiind acoperit ulterior de părinţi cu foi de ardezie. „Casa este foarte rezistentă, dar şi călduroasă. Noi cu soţul o întreţinem, an de an făcând mici reparaţii – am schimbat uşile şi geamurile, dacă mai apare vreo crăpătură o reparăm cu lut sau cu gips, o văruim" – spune dna Valentina, adăugând că mai are multe de făcut în jurul casei, dar nu le reuşeşte pe toate odată.

Ca orice gospodină, în toiul lucrărilor de toamnă, femeia şi-a primenit şi casa – a vopsit-o, a amenajat un răzor cu crizanteme pitice în faţa casei pe care intenţionează să le cultive singură, din seminţe. Pentru a-i bucura pe cei doi băieţi ai săi, Petrică şi Marian, dna Valentina a aşezat nişte jucării din pluş într-un copac improvizat dintr-o creangă pe care a tăiat-o dintr-un pom din grădină şi a vopsit-o în alb.

În or. Hînceşti, asemenea casă este ca un muzeu în aer liber, de o valoare incontestabilă, deoarece vorbeşte fără cuvinte despre vremurile demult apuse, tehnologii de construcţie uitate, folosite de străbunii noştri. Casa de 112 ani a Valentinei Niţă-Pălău este o bijuterie care, pe an ce trece, va deveni tot mai valoroasă. Aceasta în cazul în care va fi menţinută şi perpetuată pentru cel puţin încă o generaţie.

Sursa: curierul.md

Cuvinte cheie:

casa , Hînceşti

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1700 locuitori

Gura Căinarului este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gura Căinarului și Zarojeni. Satul Gura Căinarului este situat la distanța de 15 km de orașul Florești și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1700 de oameni. Satul Gura Căinarului este menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.