Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
08 iulie 2022, 14:00 Rîuri views 3582
Din cauza secetei, nivelul apei în râurile Nistru şi Prut scade
Foto: facebook.com/MaksimChumash
08 iulie 2022, 14:00 Rîuri views 3582

Din cauza secetei, nivelul apei în râurile Nistru şi Prut scade

Deficit de apă în râurile din Republica Moldova. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un Cod Portocaliu de debite scăzute şi a solicitat atât antreprenorilor, cât şi cetăţenilor să consume raţional apa. Şi agricultorii trag un semnal de alarmă şi spun că din cauza lipsei precipitaţiilor, roada de fructe ar putea fi compromisă. Din cauza temperaturilor ridicate, bazinele râurilor Prut şi Nistru, înregistrează debite scăzute faţă de valorile medii multianuale, dar mai complicată e situaţia în râurile mici, în care nivelul apei a scăzut foarte mult, relatează Moldova 1.

Botna, un afluent al râului Nistru, care are lungimea de peste 100 de km este doar unul dintre tristele exemple unde apa seacă de la o zi la alta. Spre exemplu, pe porţiunea care trece prin satul Horeşti, Ialoveni, în unele locuri, pârâul poate fi trecut la pas, iar în altele, doar crăpăturile adânci amintesc că aici, cu doar câteva luni în urmă, a fost apă.

Localnicii spun că aici, pe vremuri, se scăldau sau chiar prindeau peşte.

„De când eram copil mic Botna venea şerpuită pe aici pe sub salcii era apă multă, prindeam şi peşte înainte, dar acum e rău cu seceta asta. Mergem km ca să ne ducem să le adăpăm”, a spus vacarul Mihail Talpiş.

Galina Morari deţine o livadă cu persici, caise şi nectarine în localitatea Zâmbreni, Ialoveni. Ea spune că din lipsă de precipitaţii a fost nevoită ca o parte din fructe, înainte să se coacă, să le arunce de pe copaci.

„E o secetă nemaipomenită, pentru toate culturile, în deosebi pentru copac, fiindcă el în perioada asta este încărcat cu roadă am dat jos caişii, nectarinele, persicele plate, fiindcă am văzut că nu se dezvoltă pe copac”, a menţionat producătorul agricol, Galina Morari.

Experţii spun că seceta hidrologică este deja a caracteristică pentru ţara noastră şi se datorează schimbărilor climatice şi a încălzirii globale, iar factorul uman a catalizat acest proces, prin defrişarea zonelor riverane.

„Ar trebui să restabilim luncile, să avem cât mai mare oglinda apei să lăsam apa din rău atunci când avem apele mari de primăvară să se reverse în luncă Atunci, vom avea acele ploi locale din circuitul mic al naturii”, a conchis expertul Valeriu Cazac.

În bazinele râurilor Prut şi Nistru se înregistrează debite scăzute de apă cu o treime faţă de valorile medii multianuale lunare, cauzate de caniculă şi lipsa de precipitaţii.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

seceta , Nistru , Prut , deficit , apa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
728 locuitori

Pivniceni este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Pivniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Dondușeni și la 234 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 728 de oameni. Satul Pivniceni a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.