Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
09 august 2022, 11:30 Rîuri views 1451
Rîurile din Republica Moldova sînt profund afectate de secetă
Foto: deartravel.ru
09 august 2022, 11:30 Rîuri views 1451

Rîurile din Republica Moldova sînt profund afectate de secetă

Rîurile din Republica Moldova sînt profund afectate de secetă. Din unele rîuri mai mici, a rămas doar stuful.

Cea mai gravă situație se atestă pe rîul Răut, care pe anumite porțiuni, a ajuns într-o stare dramatică. În unele regiuni, acesta a pierdut aproape 40 la sută din debit. Agenții economici și populația sînt îndemnați să consume rațional resursele de apă din aceste bazine. Cei mai afectați sînt localnicii care utilizau apa din rîu pentru irigare și pentru adăparea animalelor.

Din rîu a rămas mai mult nămol decît apă, iar asta îi pune în gardă pe săteni.

Și Răutul, pe sectorul care traversează orașul Bălți, a fost profund afectat de secetă. Oamenii spun că economisesc apa la maximum.

Pe unele porțiuni, de exemplu la izvorul rîului, în satul Rediul Mare, raionul Dondușeni, e secetă cumplită. Zece la sută din rîurile mici din Moldova au secat complet, susțin specialiștii, iar în contextul secetei, o scurgere scăzută se înregistrează și pe cele mai mari rîuri din țară.

Maria Alin, inginer superior al Centrului de prognoze meteorologice, spune că principalul motiv este lipsa precipitațiilor pe cursul superior al rîului Nistru și Prut.

„Rîul Nistru este sub cod galben. În rîul Prut avem două coduri: galben și portocaliu. La fel sunt afectate și rîurile mici care se află sub cod galben, portocaliu și unele chiar roșu" , ne spune experta.

Majoritatea rîurilor din țară se află sub Cod Portocaliu de secetă hidrologică. Autoritățile cer agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă. Unele sectoare ale rîurilor Căldărușa, Delia, Salcia Mare, Cahul au secat.

Meteorologii mențin și codul galben de pericol excepțional de incendiu, valabil pentru întreg teritoriul țării pînă pe 15 august.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

riuri , Moldova , seceta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
806 locuitori

Fîntîna Albă este un sat din cadrul comunei Parcova, raionul Edineţ.  Satul este situat la o distanță de 14 km de orașul Edineț, la 6 km de stația de cale ferată Brătușeni și 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 806 locuitori. Prima atestare documentară a satului cu denumirea Grumăzeni, din ținutul Hotin, datează din anul 1575.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.