Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 mai 2015, 14:15 views 14729
Povestea de succes a unui tînăr din Cioc-Maidan
06 mai 2015, 14:15 views 14729

Povestea de succes a unui tînăr din Cioc-Maidan

Piotr Ianioglo din localitatea Cioc-Maidan, Comrat reușește la cei 28 de ani să administreze alături de tatăl său 3,5 mii hectare de teren agricol. Nu are studii agricole, a absolvit facultatea de Finanțe și Bănci a Academiei de Studii Economice din Moldova, dar a moștenit dragostea de pămînt de la tatăl său – fost președinte de colhoz, în prezent director al Maidan Grup SRL.

Întreprinderea în care activează Piotr Ianioglo, în calitate de manager, a fost fondată în anul 2000 de 18 deținători de terenuri. Au reușit să mențină consolidate terenurile fostei gospodării și să nu distrugă toate bunurile. În prezent, unitatea de producție Maidan Grup se ocupă de creșterea fructelor, strugurilor, dar și culturilor de cîmp: grîu, porumb, floarea soarelui. Plantațiile multianuale ocupă circa 500 de hectare.

"La început toate livezile și viile erau bătrîne, iar recoltele foarte mici. Pînă în prezent am reușit să defrișăm toate plantațiile vechi, iar în 2006 am început sădirea noilor livezi pentru a asigura dezvoltarea întreprinderii și a obține profit. Inițial am lucrat cu producătorii autohtoni de material săditor: prun, piersic, struguri de masă. Ulterior am stabilit contacte cu companii din Italia care ne-au livrat butași de viță de vie. Ei ne-au livrat material săditor de calitate, devirozat, soiuri cu productivitate înaltă. Acum lucrăm exclusiv cu italienii care la moment ne-au livrat puieți de alun, pere și prune, nectarine. Avem plantate deja circa 30 de soiuri de prune", realatează cu entuziasm tînărul manager.

Întreprinderea din Cioc-Maidan tinde să planteze soiuri de fructe performante care sunt solicitate pe piața Uniunii Europene.

Maidan Grup are în mediu 100 de angajați permanenți, iar la sezon numărul angajaților crește. Conducerea întreprinderii afirmă că oamenii sunt angajați legal, salariile și impozite sunt achitate la timp. În anii 2006-2007 întreprinderea a primit titlul de cel mai bun plătitor de impozite, iar în prezent încearcă să mențină această marcă. Din cei 8 fondatori care au rămas pînă în prezent, 4 sunt femei. Fondatorii întreprinderii sunt implicați în procesul de lucru: agronomi, contabili. Conducerea consideră că atunci cînd fondatorii sunt angajați ai întreprinderii interesul și responsabilitatea crește.

"Întreprinderea noastră se dezvoltă mai mult pe bază de credite. Pe parcursul anilor am accesat mai multe credite prin intermediul proiecteleor, dar și direct de la bănci. Despre programul de credite Compact am aflat încă anul trecut. În anul curent am decis să luăm banii pentru a procura material săditor. Am luat un credit de 3,3 milioane lei la condiții avantajoase. Tradițional, am procurat puieții din Italia, i-am transportat și am beneficiat de scutiri de taxe vamale și TVA. Perioada de rambursare a creditului esta de 5 ani – condiție foarte favorabilă pentru noi", spune Petr Ianioglo.

Întreprinderea Maidan Grup SRL contractează în fiacare an cîte două credite: unul pe termen scurt pentru achiziționarea circulantelor și altul pe termen lung pentru procurarea mijloacelor fixe. "Creditele pe perioadă lungă le accesăm pentru o perioadă de cel puțin 5 ani pentru că nu cunoaștem care va fi situația în anul în curs. Dacă în anul curent nu ne vom descurca și nu vom reuși să comercializăm ceea ce am produs – trebuie să avem siguranța zilei de mîine. Suntem o companie respectabilă care ține la imaginea și reputația sa. Dacă anul este bun, ne străduim ca pînă la mijlocul lunii octombrie să achităm ambele credite, pentru a putea accesa alte resurse în următorul an", menționează administratorul.

Managerul declară că este posibil de a face business în agricultură doar dacă avem o abordare corectă și dorință de a munci. El consideră că piață de desfacere se va găsi pentru că omul va dori întotdeauna să mănînce. De ce țările europene ar trebui să producă mai calitativ decît noi, dacă în Moldova 98% din suprafețele arabile o ocupă cernoziomurile, considerate cele mai productive soluri? De ce în perioada sovietică Moldova era o livadă înfloritoare, iar acum nu poate să fie? Suntem o țară mică, iar cantitățile de produse nu sunt atît de mari. Cert este că ceea ce producem să fie de calitate, mai susține Piotr.

Fructele din livezile intrate deja pe rod le comercializează pe piața locală. În viitor, Maidan Grup își propune să construiască un frigider și o cameră de ambalare pentru a trece la un nivel mai înalt de producere, dar și de post recoltare.

"Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm în prezent este lipsa forței de muncă calificată. Este foarte dificil să găsim specialiști tineri și buni în domeniul agricol care să dorească să activeze în întreprinderea nostră. Tinerii aleg să plece în străinătate pentru a aduna cît mai mulți bani, deși consider că specialiștii buni ar putea obține salarii mari și în țara noastră. Sincer, la început îmi imaginam cu greu că voi activa în acest domeniu, dar ulterior am înțeles ce aș putea obține în domeniul financiar și care sunt posibilitățile pe care mi le oferă sectorul agricol. Sunt lucruri total diferite. Aici știu că lucrez pentru mine și știu că de munca mea depinde rezultatul final. Este factorul care mă motivează. Îmi place lucrul pe care îl fac, îmi place să văd cum cresc pomii, să îi îngrijesc. Aceasta este adevărată viață. Sunt sigur că dacă vom continua să lucrăm în agricultură – Moldova va deveni o țară prosperă. Agricultura este domeniul care merită toate investițiile. Aș dori și copiii mei să moștenească dragostea pentru acest sector", încheie tînărul manager.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

agricultura , business , succes , moldovenii , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1607
Populația:
7138 locuitori

Criuleni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Criuleni. Amplasat într-o regiune de coline şi şes, pe malul drept al rîului Nistru, oraşul Criuleni este situat la o distanţă de 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 7138 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1607, cînd este cumpărată de Nicoară Donici cu 100 zloţi tătăreşti.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.