Циганка Ноуэ (Ţiganca Nouă) – село в составе коммуны Циганка Кантемирского района. Село расположено на расстоянии 11 км от города Кантемир и 131 км от муниципия Кишинэу. По данным переписи 2004 года, в селе проживало 112 человек. Село Циганка Ноуэ было основано в 1965 году.
Читать далееТема обсуждения |
Статистика темы |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
О молдавском языке
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#241 Adrianis 28 мая 2011 | 8:16 Читать далее -
#242 ioanic 28 мая 2011 | 8:02 #51
Confuzia dispare imediat ce termenul "ROMÂNESC" utizat de la cronicari incoace cu referinta la populatia aromana, istro-romana, vlaha, valaha sud-dunareana (din actualele ţari Macedonia, Grecia, Albania, Croatia, Serbia si Bulgaria), precum si cu referinta la populatia de moldoveni (cea de pe teritoriul fostului stat Tra a Moldovei sau ale actualelor state - R.Moldova si Ucraina) este INLOCUIT cu termenul cu un sens neechivoc "EST-ROMANIC", ce DELIMITEAZA clar si exclude aparteneta directa, subordonata la statul actual ROMANIA si la atributele sale legate de cetatenia, identitatea sau limba de stat proprie. Fiin moldovean sau aroman EST-ROMANIC eu nu an nici un angajament fata de normele instituite de academia pentru limba de stat a Romaniei si limba mea nu poate servi unor cercuri politice drfept pretext de careva uniri de tari si teritorii. -
#243 ioanic 28 мая 2011 | 7:46 Читать далее -
#244 CalinRomania 28 мая 2011 | 2:19 Si eu studiez un pic ce spune acolo.Si pana acum......??? De unde pana unde limba latina provine de pe teritoriul actual al Romaniei ??? Beh !!! Mai studiem....poate mai gasim ceva! :)))
-
#245 MihaiP 27 мая 2011 | 16:09 #54
Site-ul mi se pare foarte interesant, l-am descoperit si eu in urma cu cateva luni.Ar fi de citit tot ce scrie despre R1b - haplogrupul care este asociat cu limbile italo-celtice si germanice.Trebuie remarcate doua aspecte:- autorii presupun ca aceasta gena a originat din Asia (dau si argumente pentru aceasta).- in prezent concentratia de R1b pe meleagurile noastre este de ~20%, mult mai putin decat in Europa de Vest.Asadar, starea prezentata in acea harta este una tranzitorie. Aceasta populatie nici nu isi are originea aici, nici nu a ramas aici in proportie foarte mare. -
#246 Gebeleizis 27 мая 2011 | 13:54 #53 Lamoment sunt un pic ocupat dar iti recomanda sa citesti materialul de pe http://www.eupedia.com/europe/origins_haplogroups_europe.shtml#I2 Iti propun sa examinezi harta de sub titlul Map of early Bronze Age cultures in Europe around 4,500 to 5,000 years ago. Astfel vei afla unde se afla patria celto=italicilor. Sccese. -
#247 MihaiP 23 мая 2011 | 10:23 #50
Gebeleizis:In aceasta ordine de idei sunt interesante studiile antropologice si genetice care demonstreaza ca stramosii celto-italicilor isi au originea in regiunile de la vest de Carpati, din regiunile care se aflau intr-o vecinatate mijlocita de regiunea unde s-au constituit tracii.Da exemplu de un astfel de studiu, te rog. Un link, ceva.#52Complexati mi se par mie cei care simt nevoia sa exagereze legaturile cu vechea Moldova, desi cea mai mare parte din teritoriu, toate capitalele istorice, continuitatea statalitatii leaga vechiul Principat de Romania. -
#248 Gebeleizis 23 мая 2011 | 0:08 #51 Ce nesimtire! Am aJuns la timpul cind un careva adrianis cu o minte primitiva a carui afirmatii se bazeaza pe instincte si fobii fata de alte popoare sa ne aprecieze cronicarii ca limitati in gindire si inteligenta. Sa-ti fie rusine ca consideri limitat poporul care te hraneste si te imbraca si a carui nume nu-l pronunti iar tara i-o numeste cu nume de colonie. TU CINE ESTI CA SA LIPSESTI POPORUL MEU DE NUMELE LUI ISTORIC ? Raspunsul este unul foarte simplu ori esti un provocator ORDINAR de tipul celora care au incercat sa distruga Moldova la inceputul anilor 90 generind fobii si conflicte interetnice sau esti un individ cu cunostinte lacunare de istorie, lipsa de bun simt elementar a carui comportament este determinat de instincte si fobiii. Esti un om complexat cu un complex al inferioritatii fata de reprezentantii propriului popor dar si reprezentantii altor etnii. RUSINE!
-
#249 Adrianis 22 мая 2011 | 21:48 Ioanic, fii amabil şi fă deosebire, măcar pentru tine, între ROMA şi ROMÂNIA. Sunt 2 lucruri TOTAL diferite, la fel cum diferă termenul LATIN de termenul ROMÂNESC. Prin chestiile de sus, dai dovadă de lipsă de inteligenţă, cunoştinţe generale, necunoaştere a istoriei, a termenilor lingvistici şi posesia unei minţi înguste. Nu încurca Roma cu România, prima e capitală a Italiei, a doua e stat aflat la kilometri buni distanţă de prima, şi nu te lua după toţi cronicarii, pentru că există posibilitatea ca unii din ei să fi fost la fel de limitaţi în cunoaştere, gândire şi inteligenţă ca şi o parte din locuitorii Moldovei din timpurile de astăzi.
-
#250 Gebeleizis 22 мая 2011 | 19:11 #49 Obiceiurile, traditiile, portul nostru demonstreaza ca suntem un popor autohton cu radacini vechi. Noi nu suntem urmasii Romei, noi suntem urmasii dacilor si tracilor. In aceasta privinta exista numeroase argumente care ne caracterizeaza identitatea. Asemanarile lingvistice cu romanii nu se explica prin romanizarea dacilor ci mai degraba prin existenta unor radacini lingvistice comune pentru daci si romani. In aceasta ordine de idei sunt interesante studiile antropologice si genetice care demonstreaza ca stramosii celto-italicilor isi au originea in regiunile de la vest de Carpati, din regiunile care se aflau intr-o vecinatate mijlocita de regiunea unde s-au constituit tracii.
-
#251 ioanic 22 мая 2011 | 16:51 In timpul traco-geto-dacilor n-a existat un nume comun si nici o capitala comuna pentru toți tracii, se respecta libertatea. Numai Imperiul sclavagist Roman a adus practica subordonării rigide prin toate metodele, inclusiv prin forța, a furtului de identitate, a substituirii identității. Au trecut 1740 de ani de când dacii liberi au eliberat Dacia Romana si e de mirare cum slugile lasate de acest imperiu si peste 17 veacuri nu ies din tranșee, continua "opera" de "romanizare" si supunere a urmașilor"dacilor liberi" - întocmai ca niște roboți programați, "zombați". E un caz unical in istorie. -
#252 ioanic 22 мая 2011 | 16:49 Читать далее -
#253 ioanic 22 мая 2011 | 15:48 Читать далее -
#254 Adrianis 22 мая 2011 | 9:04 #45 Tu te auzi ce spui? :)))))))))
E aceeaşi limbă, îmi pare bine că în sfârşit ai recunoscut. Şi de numit, nu se numeşte altfel, doar că TU îi spui altfel. Nu e vina pupezei că tu îi spui graur.
În altă ordine de idei, ce se studiază acum în TOATE şcolile din R. Moldova? Limba română sau limba moldovenească? :) Şi cum crezi, profesorii de limbă română, sunt oameni inculţi care nu ştiu ce predau? Fii sigur că sunt oameni inteligenţi, care de mici educă CORECT viitoarea generaţie. Fii mândru de ea :)
-
#255 vados 21 мая 2011 | 3:34 Apo da e aceiasi limba dar se numeste altfel. Calin parca lucrezi na polstavchi pe saitul acesta. -
#256 CalinRomania 18 мая 2011 | 21:13 Читать далее -
#257 Adrianis 18 мая 2011 | 21:13 Читать далее -
#258 CalinRomania 18 мая 2011 | 21:00 Читать далее -
#259 CalinRomania 18 мая 2011 | 20:45 Draga Cronos, IN PRIMUL RAND NU SUNT UN ERUDIT !!! SUNT MII SI MII DE MOLDOVENI MAI ERUDITI DECAT MINE !!! Si eu,draga Cronos constat pe masura ce citesc si aflu lucruri noi,cat de putine stiu de fapt.MULTUMIT??? Oare trebuie sa repet aceasta declaratie ori de cate ori voi cita opera lui Miron Costin ? AM COPIAT-O NU AM SCRIS-O EU -NU SUNT EU ERUDITUL CARE A SCRIS-O !!!
-
#260 CalinRomania 18 мая 2011 | 20:40 Draga Cronos,de ce oare ,dupa ce scriu o jumatate de ora si trimit argumentul ma trimite din nou la....autentificare??? Si binenteles ca trebuie sa o iau iar de la capat....?