12 martie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 943
Pleșca:
12 martie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 943

Pleșca: "Franța îndeamnă la înarmare, nu la soluționarea conflictului militar"

Fostul ministru al Apărării, Valeriu Pleșca, a comentat știrea despre faptul că Franța va deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău. El se arată îngrijorat de potențialele conotații ale situației legate de tensiunile dintre Rusia și comunitatea europeană.

Pleșca și-a exprimat temerea că astfel de acțiuni precum achiziționarea de echipamente de apărare ar putea duce la cheltuieli nejustificate pentru Republica Moldova și a subliniat importanța găsirii unor soluții pașnice în locul consolidării capacităților militare, transmite Noi.md.

"În ceea ce privește creșterea capacității de apărare a țării (achiziția de echipamente. - n.red.), eu, desigur, privesc pozitiv acest lucru, dar aici există un subtext.... Cel mai important lucru este că nimeni nu vorbește despre pace, despre invitarea părților - Ucraina și Rusia - la masa negocierilor. Toată lumea vorbește despre înarmare, chiar și Moldova este împinsă în acest potop nesfîrșit de bani irosiți pentru așa-zisa autoapărare. UE este îngrijorată deja și încearcă să ia niște decizii", a declarat fostul ministru al Apărării.

Pleșca critică însăși ideea de escaladare militară și de creștere a înarmării, spunînd că ar fi mai bine de concentrat efortul asupra discuțiilor de pace și rezolvării conflictului, așa cum se întîmplă între Israel și Hamas. Cu toate acestea, în opinia sa, UE, dimpotrivă, alimentează conflictul și atrage Moldova în el:

"Ei au nevoie să implice Moldova în procesul de consolidare a capacității sale de apărare. Noi am cumpărat radare, care, în lipsa unui sistem eficient de apărare aeriană, sînt doar o statistică. Pentru a cumpăra altceva, cum ar fi rachete pentru apărarea aeriană, Moldova trebuie să se vîndă. Ar fi de dorit să invităm părțile la o soluționare pașnică. Priviți cît de eficient are loc acest lucru între Israel și Hamas. În timp ce în Europa astfel de îndemnuri nu există, dimpotrivă, toată lumea cheamă la înarmare și la cumpărarea de radare și rachete de la francezi, pe seama bieților moldoveni", a spus el.

Reamintim că Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și omologul său francez, Emmanuel Macron, au semnat un acord de cooperare în domeniul apărării, care acoperă domenii precum politici de apărare, participarea la misiuni și operațiuni internaționale, tehnologii informaționale și telecomunicații militare, topografie militară, gestionarea resurselor umane, formarea lingvistică, logistică, medicină militară, gestionare financiară și bugetară.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
128 locuitori

Mărtineşti este un sat din cadrul comunei Grebleşti, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Strășeni și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 128 de oameni. Satul Mărtinești a fost menționat documentar în anul 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.