24 aprilie 2024, 18:00 Caleidoscop views 713
Vremea maniacilor politici. Cum să ne păstrăm mintea sănătoasă într-o eră a nebuniei în masă?
24 aprilie 2024, 18:00 Caleidoscop views 713

Vremea maniacilor politici. Cum să ne păstrăm mintea sănătoasă într-o eră a nebuniei în masă?

În ultima perioadă, auzim tot mai des expresia "Lumea a înnebunit". Și într-adevăr, impresia de nebunie totală creează orice - războiul în care două națiuni apropiate se distrug reciproc, politica energetică sinucigașă a țărilor, în urma căreia propriile sectoare de producție sînt ruinate, situațiile, cuvintele și faptele clar inadecvate ale celor care ar trebui să stea la straja păcii și bunăstării....

"Pînă la temelii, dar mai apoi..."

Acum se pune întrebarea: dar pînă acum în lume a fost totul bine, nu era ea nebună? Pînă în acest moment, toți liderii și toate țările au dat dovadă doar de prudență și de chibzuință? Se pare că - nu, din cînd în cînd, cea mai mare parte a omenirii pare să o ia razna și să facă lucruri teribile. Și pentru a înțelege mai bine prezentul, este uneori bine să ne uităm în trecut.

Iată, de exemplu, o frază obișnuită despre Cartagina, care "trebuie distrusă" (și pe care președintele leton Edgars Rinkevics a folosit-o recent cînd s-a referit la Rusia). Pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter), președintele leton a scris că Rusia "trebuie învinsă", folosind expresia latină Carthago delenda est.

Expresia Carthago delenda est (în versiunea completă Ceterum censeo Carthaginem esse delendam) se traduce prin "Cartagina trebuie distrusă". Ea este atribuită omului de stat al Republicii Romane Marcus Porcius Cato cel Bătrîn, care, pe la sfîrșitul anilor 150 î.Hr. obișnuia să rostească această expresie la sfîrșitul tuturor discursurilor sale în fața senatorilor pentru a-i convinge de necesitatea de a continua lupta împotriva unuia dintre principalii adversari ai republicii - Cartagina.

Statele nu se aflau în stare de conflict la acea vreme, deoarece Cartagina era considerabil slăbită din punct de vedere militar după cel de-al doilea război punic (218-201 î.Hr.), dar a continuat să facă comerț în întreaga mare Mediterană. În cele din urmă, orașul Cartagina a fost distrus de forțele romane la ceva timp după discursurile lui Cato, în 146 î.Hr.

Potrivit criticului literar și publicist rus, cercetător și teoretician de fantastică și istorie alternativă, Serghei Peresleghin, expresia "Cartagina trebuie distrusă" în antichitate nu era legată de contradicțiile dintre Roma și Cartagina, ci de problemele politice interne ale Romei. Politicienii romani doreau să obțină dividende prin urma distrugerii concurentului, deși Cartagina nu mai reprezenta o amenințare militară.

El a amintit cum s-a încheiat distrugerea Cartaginei: a murit un număr foarte mare de oameni, iar civilizația a fost distrusă. Civilizația ca atare, ca mod aparte de stabilire a relației între om și lumea din jurul său, a fost distrusă. Al treilea război punic nu a avut niciun sfîrșit din partea Cartaginei - nu avea cine să semneze acordul de pace...

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
1997 locuitori

Cubolta este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cubolta și Mărășești. Localitatea se află la distanța de 43 km de orașul Sîngerei, și la 155 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1997 de locuitori. Satul Cubolta a fost menționat documentar în anul 1570.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.