Mergi spre compartimentul: Istoria
31 iulie 2015, 16:56 Istoria views 13412
Arheologii sînt convinşi că fortăreaţa a fost construită în secolul al XV-lea (Video)
Foto: dniester.eu
31 iulie 2015, 16:56 Istoria views 13412

Arheologii sînt convinşi că fortăreaţa a fost construită în secolul al XV-lea (Video)

Un grup de arheologi şi studenţi sunt convinşi că Cetatea Soroca a fost construită în secolul al XV-lea, adică în timpul domniei lui Ştefan cel Mare. După numeroase săpături, au fost descoperite mai multe vestigii care demonstrează acest lucru, relatează Mesager.

Săpăturile arheologice au început acum trei ani. Chiar dacă pe cetate există o placă care atestă existenţa ei din timpul domniei lui Petru Rareş, arheologii presupuneau că fortăreaţa a fost construită mult mai devreme. Săpăturile din acest an confirmă că, mult mai devreme, pe acest loc a existat o cetate din lemn construită pe vremea lui Ştefan cel Mare.

„Cînd am venit, pe un panou scria că cetatea a fost fondată de către Petru Rareş. Astăzi sîntem convinşi că cetatea a fost începută de Ştefan cel Mare şi drept argument serveşte o placă decorativă cu stema dinastică, stema de stat a Moldovei medievale, pe care specialiştii o datează cu anii 1480-1490", a declarat Ion Tentiuc, şeful Sectorului Arheologie de la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie.

„Cetatea este din secolul al XV-lea, sînt şi obiecte din secolul XIV, începutul sec. XV. Pe locul acesta este o altă cetate din lemn şi pămînt. Noi spunem de cetatea lui Petru Rareş, este o continuitate a primii cetăţi care a fost din lemn şi pămînt", menționează Nicolae Bulat, muzeograf la Cetatea Sorocii.

Studenţii care au participat la săpături au găsit mai multe monede vechi, ghiulele și bucăți de ceramică. Ulterior, obiectele găsite vor fi predate Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Soroca.

La mijlocul lunii mai, Cetatea Soroca şi-a redeschis uşile pentru vizitatori, după doi ani în care au fost efectuate mai multe lucrări de conservare. Astfel, au fost restaurate turnurile cetăţii, a fost reparat drumul de strajă şi scările de la intrare. Totodată, a fost amenajată curtea cetăţii. Valoarea proiectului a ajuns la două milioane de euro.

Reamintim, că informaţii exhaustive despre Istoria arhitecturiiMonumentele de arhitectură; Arhitectura peisagistică; BisericiArhitectura rupestrăCetăţi şi fortificaţiiComplexe monasticCladiri industrialConstrucţii inginereştiEdificii publiceArhitectura locuinței tradiționalePersonalităţi ale arhitecturiiTipologia clădirilor, pot fi vizualizate la compartimentul Cultura - Arhitectura al proiectului moldovenii.md.

Sursa: trm.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
3341 locuitori

Sîngereii Noi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mărineşti și Sîngereii Noi. Satul Sîngereii Noi se află la distanța de 17 km de orașul Sîngerei și la 119 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 3341 de oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1921.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.