Mergi spre compartimentul: Istoria
21 mai 2016, 11:15 Istoria views 7178
Stema Moldovei a fost reîntoarsă pe fațada Porților Principale ale Chiliei (Video)
21 mai 2016, 11:15 Istoria views 7178

Stema Moldovei a fost reîntoarsă pe fațada Porților Principale ale Chiliei (Video)

În partea superioară a plăcii se află imaginea stemei Moldovei medievale și simbolul heraldic al lui Ștefan cel Mare, iar mai jos textul în slavonă, în care este menționat numele său, precum și inițiativa de "construire a Porților Mărețe". După 532 de ani, această placă (precum și celelalte două) vor fi fixate în locul, unde se aflau inițial.

Pe zidurile Cetății Albe au fost instalate copiile plăcilor de temelie din secolul al XV-lea: două dintre ele au fost distruse parțial de ostașii otomani.

După 532 de ani, această lespede (precum și celelalte două) va fi pusă la locul, unde fusese plasată inițial, pe fațada Porților Chiliei, unde în secolul al XV-lea, nu a rămas nicio lună după instalare.

Deschiderea festivă: sîmbătă, 21 mai, ora 12.00, în cetate. Intrare liberă în această zi pentru toți.

Reamintim, că informații exhaustive despre Simbolurile Moldovei istoriceSimbolurile naționale ale Republicii Moldova - DrapelulStemaImnulDistincţii de Stat și Moneda națională pot fi vizualizate la compartimentul Istoria a proiectului moldovenii.md.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1922
Populația:
303 locuitori

Mihălaşa Nouă este un sat din cadrul oraşului Teleneşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 2 km de oraşul Teleneşti şi la 93 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 303 locuitori. Satul Mihălaşa Nouă a fost întemeiat în anul 1922.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.