Mergi spre compartimentul: Istoria
01 august 2016, 17:11 Istoria views 7565
Arheologi: Unele obiecte arată că Cetatea Soroca a fost edificată în anul 1470
01 august 2016, 17:11 Istoria views 7565

Arheologi: Unele obiecte arată că Cetatea Soroca a fost edificată în anul 1470

Cetatea Soroca datează cu mult înainte de domnia lui Petru Rareş, cel care a construit-o. De această părere sunt arheologii care fac săpături în jurul fortăreţei. Potrivit lor, unele elemente găsite arată că cetatea a fost edificată în anul 1470, pe vremea domniei lui Ştefan cel Mare, relatează Mesager.

„Am vrea să aflăm care este planimetria Cetăţii Soroca, structura şanţului, modul în care a fost amenajată", a declarat Sergiu Musteaţă, arheolog, decanul Facultăţii de Istorie şi Geografie, Universitatea „Ion Creangă" din Chişinău.

„Noi am descoperit că înainte de această cetate a existat una din lemn şi pământ. Vom munci în laborator pentru a analiza şi compara materialele descoperite şi a le include în circuitul ştiinţific", a specificat Ion Tentiuc, şeful sectorului arheologie din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.

În expediţia din acest an sunt implicaţi şi specialişti din România. „Lucrăm pentru a face o măsurătoare detaliată a planului fiecărui turn şi a detaliilor sale constructive. Până acum nu s-a făcut acest lucru ca să ne permită să facem legătura dintre planul ideal al acestei fortificaţii foarte interesante şi geometria ce stă la baza planificării, realizarea efectivă, imperfecţiunile, adaptările ce se petrec în timpul construcţiei", spune Ştefan Bâlici, manager, Institutul Naţional al Patrimoniului, România.

Săpăturile arheologice de la cetate sunt un bun prilej pentru studenţii de la universitate de a face lecţii practice. Studiile devin mai valoroase atunci când tinerii găsesc obiecte ce pot defini trecutul istoric.

„Este greu, dar interesant. Am găsit câteva monede, ceramică de cinci mii de ani în urmă. Eu cred ca este o profesie destul de interesantă", afirmă Xenia Saviţchi, studentă.

„Am adus un aport important într-o filă din istorie, cred că ni se va memoriza pe tot parcursul vieţii", a menţionat Mihaela Platiţă, studentă.

Unele obiecte găsite în urma săpăturilor arheologice la Cetatea Soroca vor fi expuse la Muzeul National de Istorie şi Etnografie Naturală din Chişinău, altele vor rămâne la cetate.

Cetatea Soroca este unicul monument de istorie şi artă medievală moldovenească ce s-a păstrat integral.

Sursa: www.trm.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1677
Populația:
838 locuitori

Ghelăuza este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Saca și Ghelăuza. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Strășeni și la 35 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 838 de oameni. Satul Ghelăuza a fost menționat documentar în anul 1677.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.