Mergi spre compartimentul: Istoria
02 noiembrie 2014, 10:18 Istoria views 23672
02 noiembrie 2014, 10:18 Istoria views 23672

Au încercat sovieticii să-l omoare pe Ceauşescu în 1957?


Foto: ceausescunicolae.wordpress.com

La 4 noiembrie 1957, avionul în care se afla o delegaţie oficială a PMR s-a prăbuşit pe Aeroportul Vnukovo din Moscova. Ceauşescu a scăpat ca prin urechile acului. Grigore Preoteasa, prietenul său, a murit însă, scrie adevarul.ro.

Moscova, 4 noiembrie 1957, ora locală 17.58. În raionul Aeroportului Vnukovo, avionul „IL-14", care transporta delegaţia oficială română la aniversarea a 40 de ani de la Marea Revoluţie din octombrie, efectua manevrele de aterizare. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a unei erori de pilotaj aeronava a atins crengile unor copaci şi s-a prăbuşit. La bord trebuia să fie Gheorghiu-Dej, însă a fost reţinut acasă din cauza unei probleme de sănătate. Nicolae Ceauşescu a făcut parte din delegaţie, fiind în aeronavă în momentul impactului cu solul. După 1965, cînd a ajuns la putere, s-a spus că pe el doreau să-l lichideze sovieticii.

Conform raportului medical emis de Ministerul Sănătăţii al URSS, la 5 noiembrie, Ceauşescu „a căpătat o contuzie la jumătatea dreaptă a coşului pieptului şi a încheieturii stângi a gambei. Jupuituri la faţă, mâini şi picioare. Temperatura corpului 37,30 grade. Stare generală satisfăcătoare".

Delegaţia României era condusă de Chivu Stoica, preşedinte al Consiliului de Miniştri. Al doilea în rang din delegaţie era Nicolae Ceauşescu, în calitatea sa de secretar al CC.

Pe lîngă aceştia, în avionul care s-a deplasat la Moscova se mai aflau: Grigore Preoteasa (secretar al CC al PMR cu Propaganda şi Agitaţia), Ştefan Voitec (locţiitor al preşedintelui Consiliului de Miniştri), Leonte Răutu (şeful secţiei de Propagandă şi Agitaţie a CC al PMR). Îi însoţeau pe membrii delegaţiei Ştefan Voicu (redactor-responsabil al revistei „Lupta de clasă", Mihai Novicov (translator), Alexandru Micu (securist, garda de corp a lui Chivu Stoica) şi Ion Petrescu (stenograf).

În dimineaţa zilei de 4 noiembrie, ora 9.48, avionul „IL-14" a decolat de pe aeroportul din Bucureşti. Nicolae Ceauşescu era angajat ca de obicei în partidele sale de şah. Juca alternativ cu Grigore Preoteasa şi cu Leonte Răutu.

La ora 10.31 avionul a aterizat pe aeroportul din Kiev pentru realimentare. Delegaţia a fost întîmpinată de reprezentanţi ai partidului comunist ucrainean. Apoi avionul a decolat spre Moscova. Avionul a intrat în contact cu turnul de control la 17.48, ora Moscovei. Vizibilitatea era redusă din cauza norilor şi a ceţii. În timpul manevrelor de aterizare, avionul a coborît prea devreme şi a atins vîrful copacilor din pădurea apropiată aeroportului. Aeronava şi-a pierdut din viteză şi s-a prăbuşit la ora locală 17.58. În urma impactului au decedat Grigore Preoteasa şi Ivan Hriucalov, membru al echipajului. Comandantul avionului, Valeri Sleacov, şi tehnicianul de bord, Nikolai Pavlikov, au decedat la spital.

Pentru Nicolae Ceauşescu şi ceilalţi membri ai delegaţiei au urmat clipe de groază. Mihai Novicov, translator, a descris în memoriile sale momentele impactului şi ale evacuării avionului.

Raportul comisiei guvernamentale sovietice a stabilit că aeronava nu prezenta nici un fel de defecţiune înainte de prăbuşire. Vinovat de producerea catastrofei a fost exclusiv echipajul, care nu avea pregătirea necesară pentru aterizare în condiţii de intemperii ale vremii.

Cuvinte cheie:

istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1720
Populația:
244 locuitori

Budăi este un sat din cadrul comunei Ţipala, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Ialoveni și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 244 de oameni. Satul Budăi a fost menționat documentar în anul 1720.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.