Mergi spre compartimentul: Istoria
25 aprilie 2012, 14:12 Istoria views 7631
25 aprilie 2012, 14:12 Istoria views 7631

Statuia înfăţişînd gemenii Cleopatrei şi ai lui Marc Antoniu a fost descoperită

De-acum putem spune că gemenii Cleopatrei VII şi ai lui Marc Antoniu au chipuri, după ce o cercetătoare italiană a descoperit în Muzeul Egiptean din Cairo statuia celor doi copii, informează livescience.com.

Iniţial, statuia a fost descoperită în 1918, lîngă templul Dendera, de pe malul vestic al Nilului, a fost achiziţionată de Muzeul Egiptean din Cairo, apoi catalogată sub numele de JE 46278.

Pe spatele statuii înalte de circa 10 metri sînt gravate stele, ceea ce indică faptul că, la origine, aceasta decora un tavan, însă întreaga sculptură este destul de neobişnuită.

Potrivit egiptoloagei italiene Giuseppina Capriotti, de la Consiliul Naţional Italian de Cercetare, sculptura înfăţişează doi copii de aceeaşi înălţime, o fată şi un băiat, în nud, în jurul lor fiind încolăciţi doi şerpi. Fiecare îşi ţine una dintre mîini pe umărul celuilalt, în timp ce cu cealaltă apucă şarpele.

Băiatul are pe cap un disc solar, iar fata unul selenar şi o semilună, decorate cu Ochiul lui Horus. Şerpii, ce par a fi două cobre, sunt în forma Soarelui, respectiv a Lunii.

Din nefericire, feţele nu sînt foarte bine prezervate, însă se poate distinge părul ondulat al băiatului şi o cosiţă de păr în dreapta, tipic copiilor egipteni. Coafura fetiţei este aranjată în stilul melonenfrisur (freză tip pepene), stil asociat dinastiei Ptolemeilor şi mai ales Cleopatrei.

Sculptura înfăţişîndu-i pe cei doi copii pare a fi realizată la sfîrşitul erei ptolemeice, în jurul anului 37 i.Hr., când Marc Antoniu şi-a recunoscut paternitatea asupra gemenilor Cleopatrei.

Cercetătoarea italiană  a identificat cei doi copii ca fiind Alexandru Helios (Soarele) şi Cleopatra Selena (Luna), adică gemenii Cleopatrei şi ai lui Marc Antoniu, în urma unei analize detaliate a Centrului Polonez de Arheologie Mediteraneeană, din cadrul Universităţii din Varşovia. Cei doi nu au fost singurii copii ai Cleopatrei, regina Egiptului născându-l înainte (în anul 47 î.Hr.) pe Caesarion, copilul lui Iulius Cezar.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1814
Populația:
3035 locuitori

Moscovei este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Trifeştii Noi și Moscovei. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cahul și la 191 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3035 de oameni. Satul Moscovei a fost menționat documentar în anul 1814.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.