Mergi spre compartimentul: Istoria
28 noiembrie 2013, 17:16 Istoria views 11854
28 noiembrie 2013, 17:16 Istoria views 11854

S-au găsit rămăşiţele Sfîntului Ioan Botezătorul?

Mulţi au privit cu scepticism anunţul făcut de arheologi, atunci cînd s-a vorbit pentru prima dată despre posibilitatea ca rămăşiţele Sfîntului Ioan Botezătorul să fi fost descoperite într-o mănăstire din Bulgaria, relatează Telegraph.

Datarea cu carbon, desfăşurată la Universitatea din Oxford, a dovedit însă că teoria arheologilor nu trebuie exclusă, întrucît testul a indicat ca perioadă de viaţă a rămăşiţelor exact secolul I după Hristos, cel în care se presupune că a trăit şi Sfîntul Ioan.

Cercetătorii s-au declarat "surprinşi" de rezultatul datării cu carbon, însă recunosc că este încă prea devreme pentru a fi siguri că acelea sînt într-adevăr oasele Botezătorului. "Doar datarea cu carbon nu poate fi suficientă pentru a dovedi că rămăşiţele sînt ale Sfîntului Ioan", au spus ei.

Oasele - mici fragmente de craniu, din maxilar, dintr-un braţ, şi un dinte - au fost găsite acum doi ani într-un altar din ruinele unei mănăstiri antice, pe o insulă bulgară din Marea Neagră.

Teoria rămăşiţelor Sfîntului Ioan Botezătorul a plecat de la cutiuţă găsită în apropiere de oase, pe care era scris un mesaj în limba greacă:  "Doamne, salvează-l pe robul tău, Thomas. Sfîntul Ioan. 24 iunie". Data de 24 iunie este considerată data naşterii Sfîntului Ioan Botezătorul.

"Dacă acea persoană este Ioan Botezătorul, nu putem spune şi probabil nu o vom putea face, cu siguranţă, niciodată", a declarat profesorul Thomas Higham, de la Universitatea din Oxford.

Teste ADN realizate în Copenhaga mai adaugă însă o temelie teoriei, relevînd că oasele provind de la o persoană ale cărei origini vin din Orientul Mijlociu, aşa cum a fost şi cazul Sfîntului Ioan Botezătorul.

Teoria cea mai discutată este cea potrivit căreia Thomas, bărbatul care a inscripţionat cutiuţa de lîngă rămăşiţe, a fost desemnat să transporte relicvele la mănăstirea bulgară.

Potrivit Bibliei, Sfîntul Ioan Botezătorul este cel care L-a botezat pe Mîntuitorul Iisus Hristos şi, de asemenea, era vărul Fiului lui Dumnezeu. El a prezis venirea lui Hristos, înainte de a fi decapitat la ordinul Regelui Irod. După omorîrea sa, capul Botezătorului a fost adus ca trofeu pe o farfurie.

Cuvinte cheie:

descoperire , istoria , religie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
3155 locuitori

Bravicea este un sat și comună din raionul Călăraşi. Este unicul sat din comuna cu același nume. Satul Bravicea, pe valea rîului Cula, se află la distanţa de 28 km de orașul Călăraşi și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3 155 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.