Mergi spre compartimentul: Istoria
07 august 2015, 10:25 Istoria views 25456
07 august 2015, 10:25 Istoria views 25456

Arheologii au găsit confirmarea faptului că eroul biblic Samson a existat


Foto: mythologica.fr 

Un sigiliu micuţ a fost descoperit de arheologi şi ar putea fi dovada că Samson, eroul cu puteri supranaturale, a cărui poveste se regăseşte în Biblie, a existat în realitate, scrie presa din străinătate.

Artefactul antic a fost găsit pe un sit arheologic în apropiere de Ierusalim, pe dealurile Iudeii, în Beit Shemesh. Sigiliul a fost datat în secolul al XI-lea î.Hr, cînd triburile israelite se stabiliseră în Canaan. Atunci evreii erau conduşi de o adunare de lideri, care erau numiţi judecători, unul dintre ei fiind Samson. Zona în care a fost găsit sigiliul este în apropierea rîului Sorek, care marca frontiera între israeliţi şi duşmanii filisteni.

Se pare că sigiliul, care nu are mai mult de 2.5 cm în diametru, zugrăveşte povestea din Vechiul Testament a lui Samson, ale cărui puteri au dispărut din cauza pasiunii sale pentru Delilah, şi lupta sa cu un leu. Pe sigiliu se poate observa un animal mare cu coadă de felină care se luptă cu un om. Se spune că puterea supranaturală i-a fost dată lui Samson de către Dumnezeu pentru a putea să înfrîngă duşmanii poporului său. Eroul şi-a descoperit puterea cînd a fost atacat de un leu şi l-a omorît cu mîinile.

Samson şi-a dorit să ia de soţie o filisteancă, iar la nuntă i-a înfuriat pe inamicii poporului său pentru că le-a spus o ghicitoare. Filistinii au obligat-o pe soţia lui să dea răspunsul, iar Samson a fost trădat. Samson fusese legat într-o peşteră pentru a-şi salva poporul şi i-a omorît pe cei care îl păzeau, peste 1.000 de filisteni.

Apoi eroul se îndrăgosteşte de Delilah, pe care filistenii o mituiesc pentru a afla secretul puterii supranaturale. Secretul puterii lui Samson era părul, pe care nu trebuia să şi-l tundă niciodată. Astfel, cînd doarme, Delilah cheamă un servitor să taie pletele eroului. Samson este prins de filisteni şi încarcerat în templul lui Dagon, zeul filistenilor, aflat pe teritoriul unde se află astăzi Fîşia Gaza.

Samson îşi recîştigă puterile, dărîma templul, îi omoară pe filisteni şi moare.

Cuvinte cheie:

religie , istoria , arheologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1470
Populația:
583 locuitori

Pereni este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pereni și Roșcani. Satul Pereni este situat la o distanță de 25 km de orașul Rezina și 102 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 583 de oameni. Menționat documentar în 1470.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.