Mergi spre compartimentul: Istoria
11 septembrie 2014, 11:49 Istoria views 17412
11 septembrie 2014, 11:49 Istoria views 17412

Misterul morții lui Tutankhamon, dezlegat?

Noi cercetări arată că faraonul egiptean Tutankhamon a murit din cauza unei boli genetice. La această concluzie a ajuns un cercetător al Imperial College of London, Huton Ashrafian.

"Spre deosebire de ceilalți specialiști care s-au aplecat asupra subiectului, eu am decis să analizez, din punct de vedere medical, nu numai moartea lui Tutankhamon, ci și pe a celorlalți reprezentanți ai dinastiei sale", a spus profesorul, citat de BBC.

Astfel, acesta a observat că fiecare conducător egiptean a murit la o vîrstă mai fragedă decît predecesorul lui. "În afară de asta, au fost foarte puțin studiate deformările corporale, care, de cele mai multe ori, indică boli genetice", a continuat profesorul.

Ashrafian a ajuns la concluzia că deformările fizice sînt consecința unei boli cerebrale, care provoacă, printre altele, crize de epilepsie asociate cu halucinații.

Tatăl lui Tutankhamon a fost vestitul Amenhotep al IV-lea, avînd ca soție pe Nefertiti. Amenhotep al IV-lea a introdus monoteismul în religia egipteană antică, venerînd cultul pentru regele soare, Aton. Ashrafian susține că aceste idei i-au venit faraonului după o criză de epilepsie.

Se presupune că Tutankhamon a ajuns faraon la vîrsta de 10 ani. Egiptologii nu au reușit nici astăzi să se pună de acord asupra cauzelor care au dus la moartea acestuia. Mormîntul său a fost descoperit în urmă cu 90 de ani de arheologul britanic Howard Carter.

Cuvinte cheie:

Mister , descoperire , Egipt

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
3025 locuitori

Olişcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Olişcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 6 km de orașul Șoldănești și la 124 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3025 de oameni. Prima atestare documentară a localității cu numele „satul lui Oleșco” datează din 20 decembrie 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.