Mergi spre compartimentul: Istoria
24 iulie 2023, 15:00 Istoria views 1110
Ce descoperiri au fost făcute la situl Saharna-Țiglău
24 iulie 2023, 15:00 Istoria views 1110

Ce descoperiri au fost făcute la situl Saharna-Țiglău

O săgeată din silex, un obiect de bronz sau fragmente din ceramică cu o vechime de aproape trei mii de ani. sînt doar cîteva dintre descoperirile arheologilor de la Universitatea de Stat din Moldova, care de zece zile efectuează cercetări la construcțiile preistorice din situl Saharna-Țiglău, din raionul Rezina, una dintre cele mai renumite zone din Europa de Sud-Est.

Inițial arheologii tatonează suprafețe situl Țiglău de pe malul Nistrului. „În acest loc se afla satul. Locul unde locuiau, desfășurau anumite activități economice. Înspre pădure, vedem locul unei necropole”, spune conferențiarul universitar, Mihail Băț.

Chiar din primele zile au fost descoperite ruinele unei case de locuit, transmite Noi.md cu referire la Moldova 1.

„Este o locuință. S-a păstrat podeaua cu lucruri care au fost descoperite în această construcție. Am delimitat un fragment de ceașcă. Bineînțeles că lucrurile în context arheologic sînt deseori sparte.

Ce vedeți aici este un fragment dintr-un vas de tip Saharna, care este cheia de vizită a culturii veche”, a adăugat Mihail Băț.

„Vechimea acestei descoperiri se presupune că ar fi de trei mii de ani. Am descoperit această construcție: aici avem urmele de la pat, aceasta este muruiala și aici se observă urmele de lemn”, a menționat studenta Gabriela Pascaru.

După ce au loc săpăturile arheologice, tinerii studiază cu atenție obiectele folosite de strămoși.

Cercetările au loc în cadrul proiectului „Patrimoniul arheologic din epoca fierului”, finanțat de către Guvern și cofinanțat de Universitatea de Stat din Moldova, și are un buget anual de aproape 800 de mii de lei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

descoperire , arheologie , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1469
Populația:
693 locuitori

Bălcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Bălcăuţi şi Bocicăuţi. Satul se află la o distanţă de 17 km de oraşul Briceni, la 28 km de staţia calea ferată Ocniţa şi la 215 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 693 de oameni. Prima atestare documentară a satului Bălcăuţi datează din ianuarie 1469, cînd Ştefan cel Mare întărea lui Dima clucer jumătate din sat.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.