Mergi spre compartimentul: Istoria
29 august 2023, 16:00 Istoria views 1591
Ion Chicu: Victimele acelui război au fost reprezentanți ai diferitelor națiuni
29 august 2023, 16:00 Istoria views 1591

Ion Chicu: Victimele acelui război au fost reprezentanți ai diferitelor națiuni

Data de 24 august 1944 este una marcantă pentru Republica Moldova, fie că îi place cuiva sau nu, și ar trebui să unească clasa politică, societatea în ansamblu, și nu să împartă lumea în "ai noștri" și "străini".

Acest lucru a fost declarat în cadrul conferinței "MOLDOVA ELIBERATĂ: o istorie care unește" fostul prim-ministru al Republicii Ion Chicu, relatează enews.

"Cifrele prezentate astăzi aici sînt corecte. Dar ele nu prezintă imaginea completă. Chiar și aceste fapte sînt folosite într-un context politic. Și noi nu am vrea ca data de 24 august 1944 să fie divizată. Cuiva nu-i place să o considere ziua eliberării Moldovei. Înțeleg. Haideți să o considerăm Ziua eliberării de sub ocupația nazistă. La urma urmei, victimele acelui război au fost reprezentanți ai diferitelor națiuni. Pentru că nu contează cine: evrei, romi, moldoveni, români, ruși... Au fost împușcați, pur și simplu exterminați", a spus Chicu în timpul discursului său, adăugînd că data nu trebuie politizată.

"Desigur, istoria nu trebuie dată uitării, dar să devii ostaticul istoriei, astfel încît să nu poți intra în viitor fără istorie, este, de asemenea, greșit. Or, cu o astfel de abordare vom fi mereu divizați", a conchis fostul premier.

Vă reamintim că puteți afla mai multe despre istoria Republicii Moldova pe site-ul moldovenii.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ion Chicu , victime , război

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1546
Populația:
4044 locuitori

Goteşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Constantineşti și Goteşti. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cantemir și la 138 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4044 de oameni. Satul Gotești a fost menționat documentar în anul 1546.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.