Mergi spre compartimentul: Istoria
16 iulie 2015, 10:31 Istoria views 14288
16 iulie 2015, 10:31 Istoria views 14288

Arheologii au descoperit primul calendar din lume


Foto: stirileprotv.ro

Arheologii au aflat date esențiale despre un site descoperit în nordul Scotiei. Ruinele au o vechime de 10.000 de ani și reprezintă cel mai vechi calendar din istoria omenirii.

Complexul, alcătuit din mai multe puțuri, a fost construit in urma cu 10.000 de ani, fiind cu 5.000 de ani mai vechi decat calendarul din Mesopotamia, considerat pînă acum primul de acest fel din lume.

Puțurile reprezentau lunile anului si fazele Lunii si permiteau de asemenea observarea Soarelui la solstitiul de iarna. Calendarul era recalibrat în fiecare an.

Acest complex a fost folosit timp de 4.000 de ani, susțin istoricii, între anii 8.000-4.000 i.Hr., perioada în care puțurile au fost mereu refăcute, scrie The Independent.

Situl are o lungime de 50 de metri și contine 12 puțuri principale, aranjate în forma unui arc.

Calendarul era esențial în Epoca de Piatră, pentru organizarea unor întîlniri între comunitățile de vînători, dar și în scop spiritual.

Ei puteau ține astfel evidența migrației turmelor de animale, ușurîndu-si în acest fel vînătoarea.

Situl a fost descoperit în anul 2004, în Warren Field, Crathes, Aberdeenshire, însă informațiile culese de arheologi au fost analizate abia recent.

Cercetările au fost conduse de profesorul Vincent Gaffney, de la Universitatea din Birmingham.

“Datele noatre demonstreaza că societatea din Epoca de Piatră, de acum 10.000 de ani, era mult mai evoluată decît credeam pînă acum”, declara el.

Sursa: stirileprotv.ro

Cuvinte cheie:

descoperire , savanti , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1558 locuitori

Frumuşica este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica și Frumuşica Nouă. Satul Frumușica se află la distanța de 22 km de orașul Florești și la 149 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1558 de oameni. Satul Frumușica a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.