Mergi spre compartimentul: Istoria
17 august 2013, 11:37 Istoria views 11758
17 august 2013, 11:37 Istoria views 11758

Neamţul dăruieşte Cricovei un bust Petru Rareş


Foto: zch.ro

Pe 14 august la Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ a fost  prezentat bustul din bronz al voievodului Petru Rareş, dăruit de către Consiliul Judeţean Neamţ Primăriei oraşului Cricova. Lucrarea, realizată de artistul plastic Lucian Tudorache, a fost prezentată în public pentru prima oară, după care va călători dincolo de Prut.

Este vorba dspre punerea în practică a unei idei ce apartine autoritătilor Consiliului orăsenesc Cricova, care vrea să înfiinteze în zona centrală a localității o Alee a Domnitorilor. Pentru aceasta, 9 consilii județene din România, printre care și cel din Neamt, si Primăria Sectorului IV Bucuresti, vor realiza busturile vizate.

Judeţul Bacău a realizat bustul lui Alexandru Lăpuşneanu, Botoşani – Vasile Lupu, Buzău – Mircea cel Bătrîn, Galaţi – Tudor Vladimirescu, Suceava – Ştefan cel Mare şi Sfînt, Sibiu – Mihai Viteazu, Vaslui – Alexandru cel Bun, Sector IV Bucureşti – Vlad Ţepeş, Iaşi – Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir.

Inaugurarea bustului lui Petru Rareș se preconizează cu ocazia Zilei Independenței R. Moldova.

 

Sursa: ziarulevenimentul.ro

Cuvinte cheie:

Moldova , domnitori , monument

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
611 locuitori

Ţambula este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 0.81 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.32 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pălăria, Octiabriscoe și Ţambula. Satul Țambula se află la distanța de 24 km de orașul Sîngerei și la 128 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 611 oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1898.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.