Mergi spre compartimentul: Cultura
04 martie 2014, 10:22 Cultura views 11087
La Chişinău a fost vernisată expoziţia „Ion Creangă şi lumea personajelor sale”
Foto: moldpres.md
04 martie 2014, 10:22 Cultura views 11087

La Chişinău a fost vernisată expoziţia „Ion Creangă şi lumea personajelor sale”

La Galeria la Rond din spatele statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfînt din Chişinău a fost astăzi vernisată expoziţia „Ion Creangă şi lumea personajelor sale", relatează MOLDPRES.

Expoziţia este alcătuită din 21 de bannere de 0,98x 2,10 m şi conţine fotografii, date biografice, fragmente din operă, cele mai reuşite reprezentări grafice ale personajelor lui Ion Creangă şi aprecieri ale criticilor literari despre opera marelui povestitor. Evenimentul s-a înscris în suita de evenimente „Zilele Creangă" care sînt organizate la Iaşi şi Chişinău în perioada 1-4 martie.

În cadrul evenimentului acad. Mihai Cimpoi a menţionat că Ion Creangă creşte în timp. "Actualitatea sa este extraordinară. Este, cu adevărat, cel mai mare povestitor al lumii", a remarcat acad. Cimpoi.

În faţa celor prezenţi au mai luat cuvîntul scriitorii Iulian Filip, Valeriu Matei, directorul Muzeului „Bojdeuca lui Creangă" din Iaşi, Valentin Talpararu, directoarea Bibliotecii Naţionale pentru Copii „I. Creangă", Claudia Balaban ş.a.

Expoziţia a fost vernisată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău în colaborare cu Primăria capitalei, Muzeul Literaturii Române Iaşi, Biblioteca Naţională pentru Copii „I. Creangă" din R. Moldova şi Muzeul Literaturii Române „M. Kogălniceanu" din Chişinău. Ea va funcţiona pînă pe 24 martie, urmînd să fie prezentată apoi în alte localităţi ale R. Moldova - Drochia, Soroca, Bălţi, Leova, Edineţ, Cimişlia, Ocniţa, Străşeni, Cahul, Nisporeni ş.a.

Ion Creangă (1837-1889) este unul dintre cei mai iubiţi scriitori români, autor de basme şi povestiri. Volumul autobiografic "Amintiri din copilărie" este recunoscut drept unul de referinţă în literatura română pentru copii şi adolescenţi.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Ion Creangă , scriitor , expoziție , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
433 locuitori

Slobozia-Măgura este un sat din cadrul comunei Bursuceni, raionul Sîngerei. Localitatea este situată la o distanţă de 41 km de oraşul Sîngerei şi la 109 km de oraşul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 433 de oameni. Satul Slobozia-Măgura a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.