Mergi spre compartimentul: Cultura
23 septembrie 2015, 14:31 Cultura views 5246
O expoziţie de grafică a fost deschisă la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei
23 septembrie 2015, 14:31 Cultura views 5246

O expoziţie de grafică a fost deschisă la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a fost vernisată astăzi expoziţia „Ecoul timpului trecut", care prezintă 32 de lucrări din colecţia instituţiei, realizate de artişti graficieni autohtoni din perioada 1947-1992, informează MOLDPRES.

Expoziţia este organizată în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului, desfăşurate în Republica Moldova pînă la 27 septembrie cu genericul „Patrimoniul industrial şi tehnic".

Solicitată de MOLDPRES, Anastasia Gurschi, şefa secţiei expoziţii a muzeului sus-numit, a afirmat că lucrările sînt dedicate monumentelor istorice din patrimoniul cultural al Moldovei.

„Fiecare artist are felul său de a prezenta cetăţile, mănăstirile, bisericile, casele de locuit, străduţele vechi şi înguste etc. Este o expoziţie care merită atenţia tuturor admiratorilor de artă", a menţionat sursa citată.

Printre autori sînt următorii artişti: Fiodor Naumov cu o serie de gravuri care prezintă imaginile cetăţilor medievale de la Soroca şi Tighina, Anton Mater cu lucrările „Palatul Manuc-Bei" şi „Apsida bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căuşeni", Ghenadii Zîcov cu seria de lucrări în linogravură color reprezentînd fortăreţele Hotin, Tighina, Soroca, Cetatea Albă şi mănăstirile Ţipova şi Japca, Boris Brînzei cu peisajele poetice înfăţişînd monumentele „Moara roşie" şi „Biserica Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena" din Chişinău, Victor Ivanov cu lucrarea „Strada veche Botezatu. Chişinău", Boris Nesvedov cu gravura „Vechea Moldovă".

În fiecare an, în luna septembrie, la iniţiativa Consiliului Europei şi a Uniunii Europene se sărbătoresc Zilele Europene ale Patrimoniului. Evenimentele dedicate acestor Zile au loc în circa 50 de ţări-parte la convenţiile europene referitoare la patrimoniul cultural, cu peste 20 mln de vizitatori anual. Timp de cîteva zile intrarea la diferite monumente şi situri este gratuită. Evenimentele pun în valoare monumente istorice, situri arheologice, colecţii de artă, meşteşuguri tradiţionale etc., permiţînd europenilor să cunoască patrimoniul cultural comun.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 18 octombrie.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

muzeu , expoziție , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1430
Populația:
1402 locuitori

Bieşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cihoreni, Slobozia-Hodorogea și Bieşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de oraşul Orhei şi la 72 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1402 oameni. Satul Biești a fost menționat documentar în anul 1430.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.