Mergi spre compartimentul: Cultura
20 mai 2016, 11:15 Cultura views 3604
La Chişinău s-a desfăşurat Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”
20 mai 2016, 11:15 Cultura views 3604

La Chişinău s-a desfăşurat Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”

În capitală a avut loc astăzi cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru".

Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu", în colaborare cu Ministerul Culturii, Primăria Chişinău, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Uniunea Scriitorilor, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici", Secţia Naţională IBBY în R. Moldova şi alte instituţii.

Festivalul a fost deschis cu o depunere de flori la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt". La eveniment au participat scriitori din R. Moldova, România, Spania, oameni de cultură, precum şi mulţi admiratori ai creaţiei regretatului poet.

În aceeași zi la Academia de Ştiinţe a Moldovei s-a desfăşurat simpozionul științific „Grigore Vieru în posteritate". Despre viaţa şi activitatea regretatului poet au vorbit directorul ICR, Valeriu Matei, directorul Institutului de Filologie, Vasile Bahnaru, criticii literari Ion Ciocanu, Nina Corcinschi, Andrei Ţurcanu, Alexandru Burlacu ş.a. Tot aici a fost vernisată expoziţia de carte „Grigore Vieru – simbol al culturii româneşti".

Solicitată de MOLDPRES, criticul literar Nina Corcinschi a afirmat că Grigore Vieru este iubit pentru versul său simplu, prin candoarea expresiei, prin strălucirea sa. „Creaţia lui este profundă, modernă, o adevărată lucrare în cuvînt", a subliniat Nina Corcinschi.

Tot astăzi la Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu" a avut loc medalionul literar-artistic cu genericul „Acum şi în veac", precum şi vernisarea expoziţiei „Grigore Vieru - poetul valorilor esenţiale: mama, graiul, ţara".

Prima zi a manifestării s-a încheiat cu Gala Premiilor Festivalului, care s-a desfăşurat la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici". În posesia Marelui Premiu pentru poezie, acordat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău, a intrat poetul Ioan Mureşan din România. Tot aici a avut loc un spectacol de muzică și poezie, susţinut de Mihai Ciobanu, Artist al Poporului, Fanfara Poliției de Frontieră, Studioul muzical-coral „Lia-Ciocîrlia" şi poeţii invitaţi la Festival.

Mîine, la ora 11.00, la Biblioteca Universităţii de Stat din Moldova se va desfăşura colocviul literar-artistic „Grigore Vieru – permanență spirituală". 

 

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

poezie , Festival , Grigore Vieru , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
924 locuitori

Pociumbeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Druţa și Pociumbeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 924 de oameni. Satul Pociumbeni a fost menționat documentar în anul 1672.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.