Mergi spre compartimentul: Cultura
23 iulie 2016, 10:55 Cultura views 5695
La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost deschisă o expoziţie de icoane
23 iulie 2016, 10:55 Cultura views 5695

La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost deschisă o expoziţie de icoane

O expoziţie cu genericul „Icoane din colecţii particulare chişinăuiene" a fost inaugurată astăzi la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, relatează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii, instituţia gazdă şi Clubul Internaţional al colecţionarilor din Moldova.

În cadrul expoziţiei au fost prezentate 125 de icoane pictate pe lemn, în ulei şi tempera, încadrate cronologic în perioada secolelor XVII-XIX. Potrivit directorului adjunct al muzeului, Aurelia Corneţchi, icoanele, în marea lor majoritate, sînt de provenienţă rusească, dar se remarcă și cîteva exemplare create în Basarabia, una dintre acestea fiind „Maica Domnului de Hîrbovăţ".

Solicitat de MOLDPRES, cercetătorul coordonator al instituţiei, Vlad Ghimpu, unul dintre organizatorii evenimentului, a menţionat că toate icoanele din expoziţie sînt aduse în faţa publicului vizitator pentru prima oară, fapt ce conferă expoziţiei o valoare deosebită.

La rîndul său, consilierul cultural al Mitropoliei Moldovei, preotul Nicolae Ciobanu a apreciat înalt valoarea acestei expoziţii, precum și meritul colecţionarilor de a pune în circuit obiecte de cult. El a adus mulţumiri din partea Mitropolitului Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, pentru organizarea acestei expoziţii de o mare semnificaţie duhovnicească.

În alocuțiunea sa directorul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, Eugen Sava, a subliniat că, de fapt, colecţiile particulare nu sînt întotdeauna accesibile tuturor, iar graţie colaborării dintre instituţie şi Clubul colecţionarilor din Moldova, acestea au fost deschise acum în faţa publicului larg. La rîndul său, preşedintele Clubului colecţionarilor din Moldova, Victor Tocmacov, a mulţumit gazdelor pentru ocazia oferită de către muzeu publicului larg de a viziona aceste icoane de preţ.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 31 decembrie.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

expoziție , muzeu , icoana

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
2928 locuitori

Prepeliţa este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mihailovca, Prepelița, Clișcăuți, Șestaci. Satul Prepelița se află la distanța de 16 km de orașul Sîngerei și la 85 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2928 de oameni. A fost menționat documentar în 1604 cu numele Burnărești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.