Mergi spre compartimentul: Cultura
10 februarie 2017, 10:55 Cultura views 3114
La Festivalul Art Labyrinth: la întîlnirea cu Fericirea! (Video)
10 februarie 2017, 10:55 Cultura views 3114

La Festivalul Art Labyrinth: la întîlnirea cu Fericirea! (Video)

În toiul verii, atunci cînd cea mai scurtă noapte și cea mai lunga zi din an, în zilele de după 20 iunie s-a întîmplat această poveste concretă a doi oameni cărora le-a fost dat să se întîlnească.

  Ar fi mai drept să spunem, că ei se cunoșteau deja, dar întîlnirea inimilor lor a avut loc cu adevărat doar aici și numai în acest loc. Aceasta este povestea a două suflete pereche care s-au găsit unul pe altul la Festivalul Art Labyrinth. Iată că deja mulți ani la rînd în Moldova își deschid larg ușile gazdele ospitaliere - organizatorii Festivalului Internațional Art Labyrinth. Sute de oameni sosesc din Europa, țările CSI și multe alte părți ale Pămîntului, la un eveniment extrem de interesant: Festivalul din sîntul naturii, desfășurat sub semnul ecologiei, muzicii alternative și a stilului de viață sănătos.

Dar, prieteni, Art Labyrinth-ul poate deveni pentru toate aceste persoane principalul centru, unde-și vor putea găsi dragostea. Căci dragostea este tot ce e mai important în viața unui om. În căutarea ei pleacă toți, străbătînd frontiere și reducînd sute de kilometri distanță, spre a-și întîlni Fericirea!

Poveste de dragoste sau cum s-au încins în Lume încă două inimi (de la prima persoană).

Am fost în fiecare an la acest Festival, zeci de ani la rînd, unde împreună cu prietenii mei le povesteam participanților și invitaților despre viața noastră în așezările ecologice Moșia Familială „Sciastlivoie". Dar în acest an totul a fost altfel. Noi am pregătit, ca de obicei, prezentarea așezării, iar eu m-am dus la Festival că să fac, pur și simplu, o plimbare, să mă odihnesc și să văd un nou colțișor al naturii moldovenești. Potrivit tradiției Art Labyrinth-ului, Festivalul are loc în fiecare an, într-o locație diferită, dar neapărat într-un colțișor unic, bogat al naturii Moldovei. După părerea mea, aceasta este o idee foarte corectă, mie îmi place, căci organizatorii Festivalului ne descoperă oaze ale naturii Patriei noastre necunoscute și foarte frumoase.

Sincer vorbind, eram în căutarea sufletului meu pereche. Deși nu mă așteptam deloc să-l găsesc aici, dar nici nu am exclus o astfel de posibilitate. Pe de o parte, înțelegeam că acesta este un loc minunat pentru a o întîlni pe "ea", căci aici ar trebui să fie mai mult de 1.000 de oameni într-un singur loc, într-un cadru relaxant, deschis dialogului, dar pe de altă parte, nu aveam nicio idee cum anume voi face cunoștință cu toți. Acesta este un moment deloc simplu, care necesită ocazie, ingeniozitate, activitate și poate chiar un oarecare curaj interior.

Așadar, vară, prieteni. În jur totul este verde și cald, păsările cîntă și pîrîiașele murmură, jucîndu-se cu apa, bucurîndu-ne cu prospețime. Împreună cu prietenii am coborît cu rucsacurile în pitorescul defileu moldovenesc. Prezența aici a pinilor verzi și a pietrelor, făcea ca acest loc să arate la fel cu Munții Caucazului de Nord. În pădurea umbroasă am găsit un loc pentru corturi, le-am instalat și atunci am văzut-o. Fundalul era minunat, dar fenomenul acestei atmosfere vii și pline a depășit ca intensitate toate imaginile picturale anterioare. De tabăra noastră s-a apropiat o fată, cu care mă cunoșteam și pe care o întîlnisem doar o dată. Ea venise cu puțin timp înainte de Festival în ospeție la noi, la Moșia Familială „Sciastlivoie". Numele ei era Irina și s-a dovedit că lagărul Irinei este situat la 10 metri de tabăra noastră. Am băut ceai, am stat de vorbă pe diverse teme și într-un fel am înțeles că-mi doresc să o invit la o plimbare. Ne-am plimbat și am vorbit deja pe teme mai personale. Îmi doream să o ating și am îndrăznit să o fac, atingîndu-i mîna delicată! Ce minunat a fost! Înapoi în tabără am mers deja ținîndu-ne de mîini. Înainte să ajungem în tabără, am remarcat reciproc că ne simțim bine împreună și ne-am despărțit fericiți la acest gînd, ducîndu-ne fiecare în cortul său. În linii mari, așa a început totul. Încă multe momente magice ni s-au întîmplat în timpul acestei săptămîni pe care am petrecut-o împreună la Festival, dar fie ca acestea să rămînă doar pentru noi. Dragostea ne-a cuprins și întreaga Planetă s-a deschis cu adevărat. Nimic, nu dezvăluie mai puternic decît dragostea, farmecul minunat al Lumii noastre, al Planetei noastre și a tot ce se întîmplă în ea cu noi. Iată-o starea magică a conștiinței iluminate către care tindem cu toții, dar, de obicei, prin alte căi: practici fizice și spirituale.

După o perioadă de timp, după Festival, a avut loc un alt eveniment interesant. Unul dintre coorganizatorii festivalului, Andrei Tverdohleb, fotograf profesionist, a venit la Moșia „Sciastlivoie" pentru a face o sesiune foto a așezării noastre. În timpul conversației Andrei ne-a întrebat unde am făcut cunoștință cu Irina. I-am răspuns că am devenit apropiați la Festivalul Art Labyrinth. La care îmi amintesc că Andrei mi-a răspuns: "Voi, ați făcut cunoștință, de asemenea, la Festival? Labyrinth-ul încinge inimi?"

Atunci eu nu am întrebat pe cine altcineva are el în vedere, spunînd "de asemenea". Dar mi-am spus că mai sînt dintre acei ale căror inimi au fost încinse de Art Labyrinth! Noi am realizat o sesiune foto excelentă, pe care o puteți vedea fi pe site-ul nostru schastlivoe.com, în galeria foto.

Și iată că într-o zi, amintindu-ne acest moment, am observat altceva. Undeva prin vastul internet am citit un articol scris de niște tineri interesanți, care povesteau că s-au întîlnit la Festivalul Art Labyrinth, după care au format o familie și că acum au doi copii minunați. Interesant e că cei doi au devenit fondatori ai așezării ecologice din Moldova din satul Rîșcova, este vorba de Dmitri și Ecaterina Mikitenko. Mulți oameni cunosc acest cuplu minunat, mai ales, acei care sînt interesați de viața din satul ecologic sau de nașterile la domiciliu și maternitatea conștientă.

Două perechi nu mai sînt o simplă întîmplare, ci o coincidență. Prieteni, ajutați-ne să mai găsim asemenea cupluri de îndrăgostiți care s-au întîlnit la Festivalul Art Labyrinth, scrieți-ne în comentariile la articol sau mie pe pagina mea de pe FB. Căci, în cazul în care vor fi mai multe, atunci deja nu va fi o coincidență, ci o regulă. Iar regula cere o atitudine potrivită și atenție.

Mă bucur că mi-am găsit jumătatea la Festivalul Art Labyrinth, în sînul naturii, stîncilor și cascadelor, lîngă un rîu frumos. Și este interesant faptul că Festivalul are loc în timpul solstițiului de vară, de Sărbătoarea Ivan Kupala. Aceasta e o sărbătoare străveche a Dragostei, cînd fetele trimit coroane de flori pe rîu, iar băieții înoată după ele și ce coroană de flori va fi pe placul băiatului, aceea-i va fi ursita.

Dar haideți să ne întoarcem la povestea mea. Vă amintiți, vă povesteam că nu mă așteptam să-mi găsesc aici jumătatea, pentru că nu știam exact cum să o găsesc printre sute de oameni. Dar, ce e interesant, există astfel de metode.

Organizarea Întrunirii Jumătăților - supliment nobil și esențial la tradițiile Festivalului Art Labyrinth.

Pentru acei care sînt pregătiți pentru relații și doresc să-și găsească sufletul pereche, există o mulțime de jocuri și tradiții străvechi, precum și sărbători care îi ajută pe băieți și fete să se întîlnească. Aceste jocuri dinamice străvechi sînt menite să arate îndrăzneala și curajul băieților și înțelepciunea, frumusețea fetelor, precum și atuurile fiecăruia, să se atingă cu mîinile și să simtă, în urma atingerii cui i se face bine. Astfel de jocuri organizează oamenii-profesioniști, dedicați tradițiilor străvechi. Eu cunosc reprezentantul direct al sărbătorilor populare ale tradiției celtice, consacrat în acest tainic ritual de descendenții Druizilor, pe maestra Elena Krotov. Mai sînt maeștri interesanți, cunoscători ai tradiției slave, bine-cunoscutul Ivan Țarevici și Veronica Gavrilionok. Scopul acestor maeștri constă anume în faptul ca oamenii să nu treacă pe alături unii de alții, ci să se întîlnească și să se îndrăgostească, să poată scăpa măcar pe un timp de rutina de zi cu zi ca să privească în ochii Eternității.

Ar fi fost cu adevărat o nouă "perioada de glorie" a Festivalului Art Labyrinth, să contribuie și să pună la dispoziție pentru astfel de ritualuri tainice și tradiții ale căsătoriei o "arenă" separată. De obicei, aceasta este o poieniță specială, amenajată și marcată pe harta Festivalului. Această poieniță poate avea propriul său program cu ateliere, jocuri și spectacole. Cu alte cuvinte, acesta este locul pentru a face cunoștință, unul potrivit, unde relațiile se vor lega cu ușurință.

Dragostea se naște undeva în ceruri și este creată la asemenea festivaluri, în condiții bine pregătite de către maeștrii noștri. Fiți bineveniți în Împărăția Dragostei, relațiilor frumoase, culturii reciproce a atenției sănătoase și a atracției reciproce!

Le sîntem recunoscători organizatorilor Festivalului Art Labyrinth pentru contribuția lor inestimabilă la crearea Dragostei și a cuplurilor familiale pe întinderile vaste ale Planetei noastre albastre. Căci festivalul a reflectat deja de mult timp cea mai importantă condiție a nașterii iubirii în leagănul său: atmosfera prietenoasă, magica ambianță a înțelegerii reciproce și deschiderea participanților săi, care datorită a tot ceea ce se întîmplă sînt dispuși să-și îndrepte forțele spre propășire și creație. Dar cel mai important e că acest festival are loc în aer liber. Vă mulțumim pentru soare, el vine întotdeauna împreună cu Festivalul în viața tinerilor, care s-au rupt de agitație și oraș, ca să lege prietenii interesante...

Postscriptum

Încet, încet trece asemenea unei corăbii prin amurg iarna. Deasupra cîmpurilor dansează fulgii de nea, la marginea pădurii, sub strălucirea soarelui și a lunii dorm nămeții albi. Iarna a pictat cerul în alb, transformînd totul în jur într-o poveste de iarnă. Din hogeagul meu se ridică fumul cenușiu, iar eu sînt tocmai în cea mai nouă lume, unde vîntul nu este un obstacol pentru visele unui cuplu. Căci aici, acum, își are sălaș dragostea, întărindu-ne în toate aspirațiile.

Timpul se scurge, conștiința se schimbă, tablourile colorate zboară, mozaicul adunat din planurile existențiale și îmbogățire se risipesc și ele, iar dragostea adevărată rămîne cu noi pentru totdeauna. Pe ea nu o poți ascunde, nu o poți îndepărta și lăsa pe ultimele rînduri, nu o poți strînge într-un pumn ca voința. Pentru că ea sălășluiește în inima vie, iar noi nu ne putem pierde inima. Noi știm că ne putem permite: să nu ne pierdem inima, de la inspirație la expirație, putem! Păstrați dragostea în inima dvs. și fiți fericiți! Fii alături de cei dragi, cum puteți, împreună!

Art Labyrinth într-adevăr încinge inimi și dacă va fi consolidat de profesioniștii tradițiilor populare, Art Labyrinth-ul ar putea deveni pentru Europa și țările CSI principalul centru, unde mii de oameni își vor putea găsi dragostea. Căci dragostea este tot ce e mai important în viața unui om. În căutarea ei pleacă toți, străbătînd frontiere și reducînd sute de kilometri distanță, spre a-și întîlni Fericirea!

Ana Cunț

Autorul materialului video despre festival: Rodion Stepanciuc

Sursa: ecology.md

Cuvinte cheie:

Festival , cultura , eveniment

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1612
Populația:
446 locuitori

Druţa este un sat din cadrul comunei Pociumbeni, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Rîșcani și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 446 de oameni. Satul Druța a fost menționat documentar în anul 1612.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.