Mergi spre compartimentul: Cultura
18 decembrie 2017, 15:07 Cultura views 4084
Cele mai frumoase colecţii ale meşterilor populari din ţară au putut fi admirate la „Covorul Dorului”
18 decembrie 2017, 15:07 Cultura views 4084

Cele mai frumoase colecţii ale meşterilor populari din ţară au putut fi admirate la „Covorul Dorului”

Asigură continuitate tradiţiei ţesutului covoarelor. Vorbim despre meşterii populari, participanţi la cea de-a IV-a ediţie a Tîrgului Naţional „Covorul Dorului". Evenimentul a avut loc la Palatul Naţional „Nicolae Sulac" şi este parte a Tîrgului „Acasă de Crăciun" organizat de către Guvern.

Călătoria participanţilor prin universul covoarelor a început la compartimentul Tradiţie. Aici au fost etalate colecţiile vestitelor meşteriţe Tatiana Popa şi Ecaterina Popescu.

„În afară de faptul că am renăscut covorul moldovenesc, am mai renăscut forme autentice de educaţie şi instruire cum erau cîndva şcolile populare sau şezătorile", spune Ecaterina Popescu din Clișova Nouă, Orhei.

La Muzeul „Casa Părintească" din Palanca, Călăraşi, Tatiana Popa a scos din uitare covorul în bumbi. „Este o tradiţie care vine din strămoşi, dar, cu părere de rău, uitată", afirmă Tatiana Popa.

Ornamentele şi coloritul scoarţelor ţesute de Parascovia Pasat din Ustia ,Glodeni sunt mai deosebite. Parascovia Pasat susține că utilizează doar coloranți naturali. „În ultimul timp sînt foarte solicitate deoarece sînt naturale, ecologice, iar lumea iubeşte tot ce-i ecologic", spune Parascovia Pasat.

În premieră, în acest florilegiu s-au înscris şi tradiţionalele covoare ale comunităţii polonezilor din Moldova. „Covorul Prieten" a vernisat expoziţia covoarelor din colecţii publice şi private ale reprezentanţilor grupurilor etnice din Republica Moldova: ucraineni, găgăuzi, bulgari, polonezi.

De surprizele festivalului s-au bucurat reprezentanţii corpului diplomatic. „La această expoziție mă simt ca acasă, covoarele de aici îmi aduc aminte de casa bunicii. Mă uit la frumuseţea aceasta a covoarelor şi mă gîndesc cît de important este să le descifrăm, să le cunoaştem", a menționat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

„Acasă de Crăciun nu putea fi fără „Covorul Dorului", fiindcă covorul alături de mărţişor, alături de colindatul în ceată de bărbaţi sînt de fapt elemente definitorii ale trecerii noastre prin veacuri, încît ne bucurăm de fiecare dată de aceste ornamente minunate care ne colorează viaţa", a afirmat ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

Anul trecut elemente şi tehnici ale covorului au fost înscrise în prestigioasa listă UNESCO, de aceeaşi onoare s-a învrednicit şi colindatul în ceată bărbătească.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , tirg , covoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1709
Populația:
677 locuitori

Severinovca este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Camenca și la 160 km de Chișinău. Populaţia satului Severinovca alcătuia 677 de oameni în anul 2012. Satul Severinovca a fost menționat documentar în anul 1709.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.