Mergi spre compartimentul: Cultura
18 aprilie 2022, 14:00 Cultura views 1424
S-au împlinit 90 de ani de la nașterea dansatorului și coregrafului Spiridon Mocanu 18:57 | 17.04.2022
18 aprilie 2022, 14:00 Cultura views 1424

S-au împlinit 90 de ani de la nașterea dansatorului și coregrafului Spiridon Mocanu 18:57 | 17.04.2022

Dansatorul și coregraful de dans popular Spiridon Mocanu, Artist al Poporului, ar fi împlinit astăzi 90 de ani, informează moldovenii.md сu referire la moldpres.md.

S-a născut pe 18 aprilie 1932, în orașul Cahul. În 1966 a absolvit secția de coregrafie a Școlii de muzică "Ștefan Neaga" din Chișinău. În perioada 1949-1995 a fost dansator în Ansamblul de dansuri populare "Joc", fiind unul dintre principalii soliști ai acestuia. S-a remarcat îndeosebi în dansurile comice, umoristice şi în scenele coregrafice populare: "Baba mea", "Badea Macovei", "Păcală", "M-am pornit la Chişinău", "Chiriac", "Logodna" ș.a. A participat la numeroase turnee în țară și peste hotare, fiind laureat al festivalurilor internaționale ale tineretului și studenților, în anul 1953 la București și 1957 la Moscova. La Festivalul Unional al Tineretului de la Moscova din 1957, sceneta coregrafică „M-am pornit la Chișinău", interpretată de artiștii Spiridon Mocanii, Ion Furnică, Liubomir Iorga și Nadejda Gorodețcaia, a cîştigat Premiul întîi și Medalia de Aur, ridicînd astfel prestigiul Ansamblului „Joc" și al culturii naționale moldovenești la o treaptă nouă pe piedestalul de onoare al culturii universale.

Potrivit ”Calendarului Național”, Spiridon Mocanu a montat o serie de dansuri interpretate de Ansamblul „Joc". Nuvelele umoristice „Baba mea" şi „M-am pornit la Chişinău" lasă o impresie memorabilă. Miniaturile „Jocului", în care și-a găsit expresie vie una din cele mai caracteristice trăsături ale moldoveanului - umorul sînt de un farmec irepetabil. De menționat că aceste scenete coregrafice s-au bucurat la vremea lor de un colosal succes, fiindcă fiecare din ele încheagă un chip aparte un caracter original, redat cu mare măiestrie de Spiridon Mocanu. Supranumit ”Chaplin al Moldovei”,  Spiridon Mocanu a reușit  prin mișcările și elementele complicate ale dansului scenic să reproducă coloritul național al dansului autohton și să promoveze nuanțele lui comice. Stilul interpretativ netradițional l-a făcut celebru.

Una alt aspect al activității sale îl reprezintă interpretarea unor roluri cinematografice. Una din primele ieșiri pe platou s-a produs în 1958 cu filmul ”Un băiat din satul vecin”, în care erau implicați Gheorghe Forțu, Spiridon Mocanu și Ion Furnică. Cel mai însemnat rol a fost cel în care se interpreta pe el însuși ”Joacă Spiridon Mocanu”. S-a produs și în ”Nunta de la Malinovka”, ”Logodna”, ”Nunta moldovenească ” etc. În 1952 i s-a conferit titlul onorific ”Artist Emerit” și în 1955 – cel de ”Artist al Poporului”. În 1970, a fost distins cu Premiul de Stat.

Spiridon Mocanu s-a stins din viață la 20 iulie 2007. În martie 2011, Ministerul Culturii al Republicii Moldova a adoptat un ordin potrivit căruia, anual, în domeniul coregrafiei se acordă premiul ”Spiridon Mocanu”. În 2012, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la nașterea lui Spiridon Mocanu, ”Poșta Moldovei” a emis o marcă cu chipul acestuia.

Sursa: www.moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
596 locuitori

Alexandru cel Bun este un sat din cadrul comunei Voloviţa, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Soroca și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 596 de oameni. Satul Alexandru cel Bun a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.