Mergi spre compartimentul: Cultura
08 septembrie 2023, 15:00 Cultura views 1069
Precizările Ministerului Culturii privind programul prilejuit marcării a 300 de ani de la trecerea în neființă a lui Dimitrie Cantemir
08 septembrie 2023, 15:00 Cultura views 1069

Precizările Ministerului Culturii privind programul prilejuit marcării a 300 de ani de la trecerea în neființă a lui Dimitrie Cantemir

La 21 august s-au împlinit 300 de ani de la trecerea în eternitate a ilustrului cărturar umanist și fost domn al Moldovei, Dimitrie Cantemir.

Unele voci și-au exprimat totuși nemulțumirea în spațiul public în legătură cu faptul că această aniversare a trecut neobservată la nivelul instituțiilor de stat, în timp ce bunăoară, în România, anul 2023 a fost declarat ca fiind "Anul Cultural Dimitrie Cantemir", în semn de recunoaștere și omagiu adus acestui remarcabil intelectual.

La solicitarea Noi.md, reprezentanții Ministerului Culturii au declarat că un program consacrat comemorării personalității lui Dimitrie Cantermir a fost totuși elaborat, o parte din evenimente au avut deja loc, iar altele urmează a fi lansate în toamna acestui an.

Unul dintre acestea este expoziția: ,,Dimensiunile personalității lui Dimitrie CANTEMIR” - 350 de ani de la naștere și 300 de ani de la deces. Vernisarea expoziției va avea loc în perioada septembrie-octombrie 2023.

Tot în contextul activităților consacrate anului Dimitrie Cantemir, la 30 iunie, Moldovan National Youth Orchestra a susținut concertul "Oriental Music Night", (a fost interpretată o melodie turcească, culeasă de Dimitrie Cantemir în perioada în care s-a aflat in Turcia) La 18 iulie, în cadrul concertului "Barock Italian" de la Sala cu Orga au fost interpretate "5 Pesrevuri" de Cantemir în adaptarea Zlatei Tcaci.

Programul evenimentelor dedicate comemorării lui Dimitrie Cantemir mai cuprinde: - organizarea unei expoziții de carte și o conferință pentru elevi la 26 octombrie, cînd se va marca 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir.

- Conferința publică, consacrată aniversării a 350 ani de la nașterea ilustrului om de cultură, istoric/politician și diplomat Dimitrie Cantemir (prezintă dr. hab, Nicolae Enciu și acad. Andrei Eșanu, la Biblioteca Națională.

- Muzeul Național de Istorie a Moldovei preconizează organizarea secțiunii: Moștenirea intelectuală a lui Dimitrie Cantemir în cadrul conferinței științifice anuale, Istorie-Arheologie-Muzeografie, care se va desfăsura în perioada 26-27 octombrie 2023.

Menționăm că la 21 august curent s-au împlinit 300 de ani de la trecerea în neființă a lui Dimitrie Cantemir (1673—1723), cărturar umanist, domn al Moldovei, primul romancier moldovean, fiul lui Constantin Cantemir, patriot înflăcărat, a năzuit să scape de jugul otoman şi să asigure independența Moldovei. Fostul ministrul al Educației, Culturii și Cercetării Corneliu Popovici și-a exprimat dezamăgirea în legătură cu lipsa unor mesaje din partea conducerii de vîrf a țării, cu acest prilej.

"În Republica Moldova, această aniversare a trecut în mare măsură neobservată, dezamăgind pe cei care înțeleg importanța memoriei și moștenirii lui Cantemir", a subliniat atunci Popovici.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1789
Populația:
142 locuitori

Cernița este un sat din cadrul comunei Mălăiești din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul grigoriopol și la 75 km de Chișinău. Populaţia satului Cernița alcătuia 142 de oameni în anul 1997. Satul Cernița a fost menționat documentar în anul 1789.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.