Mergi spre compartimentul: Cultura
13 februarie 2024, 17:30 Cultura views 643
O expoziție de grafică a artistului plastic Vasile Ciurari a fost vernisată la Biblioteca Națională
13 februarie 2024, 17:30 Cultura views 643

O expoziție de grafică a artistului plastic Vasile Ciurari a fost vernisată la Biblioteca Națională

La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost vernisată astăzi o expoziție personală de grafică cu genericul ”Revelație” a artistului plastic Vasile Ciurari, informează moldpres.

Solicitată de agenție, Elena Pintilei, directorul instituției, a menționat că expoziția cuprinde 25 de lucrări grafice cu tematici specifice: capcană, îngerii vor pace, Chișinău, cursa, armonie, renaștere, geneza dragostei, înțelepciunea divină, avatar, recital, transformare, cazinou, roata norocului, calea eternității, libertate, labirint etc. ”Este o grafică deosebită. sînt lucrări care se aseamănă cu grafica computerizată, dar aici e realizat totul cu penița în tuș. Este un lucru migălos, care necesită răbdare, talent și dăruire totală”, a precizat Elena Pintilei.

În context, artistul plastic Vasile Ciurari a spus că tematica lucrărilor sale este foarte diferită. ”sînt lucrări foarte combinate. Este necesar să le studiezi mai mult timp, ca să înțelegi ce se are în vedere. Inițial, am făcut școala de pictură din Orhei. Pînă atunci, pictam ca toți ceilalți: peisaje, naturi statice etc. După o pauză îndelungată de timp, am revenit la pictură. sînt lucrări realizate în combinație cu diverse tehnici și stiluri. Este aici și simbolism, și realism și abstracționism”, a subliniat autorul.

Potrivit Gutierei Prodan, maestru în artă, moderatoarea manifestării, Vasile Ciurari are lucrări deosebite. ”Este o grafică cu multe valențe și cu multe gînduri, înșiruită în niște linii, care în aparență ar părea simpliste, dar dacă meditezi, vezi aici o întreagă filozofie a vieții. Pictura e pasiunea lui de-o viață. sînt lucrări care merită atenția publicului larg”, a remarcat Gutiera Prodan.

Vasile Ciurari s-a născut la 14 ianuarie 1975, în satul Seliște din raionul Orhei. A absolvit Academia de Poliție Ștefan cel Mare (2002-2006); Universitatea Tehnică a Moldovei (1994-1998); Colegiul de Transport din Chișinău (1990-1994). A făcut Cursuri de mediator – 2017, Ministerul Justiției. În anii 1999-2010 a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Din 2013 este șef Serviciu securitate. A organizat expozițiile: „Pace Lumii”, TeleRadio Moldova, Academia de Științe a Moldovei, ANACEC, 2022; în cadrul Festivalului Mărțișorul Copiilor, Palatul de Cultură al Feroviarilor, 2023; Festivalul Cărții, Scuarul Mihai Eminescu, 2023.

Expoziția va fi deschisă timp de două luni.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1447
Populația:
2020 locuitori

Palanca este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Palanca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 43 km de orașul Stefan Vodă și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2020 de oameni. Satul Palanca a fost menționat documentar în anul 1447.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.