Mergi spre compartimentul: Bucătăria
07 ianuarie 2015, 11:05 Bucătăria views 13131
07 ianuarie 2015, 11:05 Bucătăria views 13131

Specificul mesei de sărbătoare tradiţionale moldoveneşti la Crăciun

De Crăciun o atenţie deosebită trebuie acordată obiceiurilor, legate de prepararea bucatelor pentru masa de sărbătoare. Conform obiceiurilor moldovenești în ajunul sărbătorii, în ziua de Sf. Ignat, în gospodării sînt sacrificați porcii. "Sacrificarea porcilor în ajunul sărbătorilor de iarnă este un ritual. Porcul fiind un simbol al fertilității, iar tăierea lui avea, de fapt, semnificaţia aducerii jertfei Soarelui" - a povestit etnologul Maria Ciocanu reporterului Noi.md.

Simbolice sînt și obiceiurile legate de prepararea bucatelor și coacerea colacilor pentru colindători. Gospodina trebuia să respecte anumite reguli. "Camera, unde se pregătesc bucatele trebui să fie văruită. Conform tradiției, din primul aluat se face un colac special, un crăciunel special, care are forma cifrei opt neterminate. Acest colăcel se păstrează sub icoană pînă la sfîrșitul primăverii, ca apoi să fie dat la animale, pentru ca acestea să fie sănătoase. Ceilalţi colaci se împart colindătorilor"- a mai adăugat Dna Ciocanu.

Сultura moldovenească presupune ca sărbătorirea Crăciunului să înceapă în seara de şase ianuarie, în Ajunul Crăciunului. Trapeza de seară este şi sfîrșitul postului strict de 40 de zile dinaintea Crăciunului. După apariția primei stele pe cer, care simbolizează Steaua de la Bethleem, care a vestit păstorilor despre nașterea lui Isus, întreaga familie se așează la masă ca să mănînce în tăcere solemnă. "Conform credinţelor populare, că recolta să fie bogată, pe masă trebuie să fie douăsprezece feluri de bucate de post – grîu fiert cu miere şi nuci, prune uscate, păstăi fierte, cartofi, sarmale cu cereale, plăcinte, icre de ciuperci cu usturoi şi fasole tocate". Felul de mîncare principal este coliva ‒ un terci de grîu sau orez amestecat cu semințe de mac, stafide, miere şi nuci.

În prima zi de Crăciun masa servită este mult mai bogată. "De regulă, în această zi pe masa de sărbătoare a moldovenilor este primit să se servească neapărat bucate din carne de porc, care simbolizează bogăţia şi bunăstarea în casă. În mod tradițional la masa de Crăciun se serveşte friptură de porc, sarmale, mămăligă, răcituri, pește, pîine, fructe, dulciuri și băuturi. Masa de Crăciun se întinde timp de trei zile.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
221 locuitori

Floriceni este un sat din cadrul comunei Căinarii Vechi, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 203 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 221 de oameni. Satul Floriceni a fost întemeiat în anul 1930.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.