Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
07 ianuarie 2017, 16:00 Sărbători şi obiceiuri views 11836
Moldova, unica țară care serbează oficial Crăciunul pe stil nou și vechi
07 ianuarie 2017, 16:00 Sărbători şi obiceiuri views 11836

Moldova, unica țară care serbează oficial Crăciunul pe stil nou și vechi

Potrivit Legii cu privire la zilele comemorative și zilele de sărbătoare, în Moldova, oficial, se marchează Crăciunul și la 25 decembrie și la 7 ianuarie.

Crăciunul sau Nașterea Domnului, nașterea lui Iisus Hristos, este o sărbătoare creștină celebrată la 25 decembrie în calendarul gregorian sau 7 ianuarie în calendarul iulian în fiecare an.

Crăciunul face parte din cele 12 sărbători domnești ale bisericilor de rit bizantin. În anumite țări, unde creștinii sunt majoritari, Crăciunul e de asemenea sărbătoare legală, iar sărbătoarea se prelungește în ziua următoare, 26 decembrie, a doua zi de Crăciun.

În Moldova, oficial, se marchează această zi și la 25 decembrie și la 7 ianuarie, potrivit Legii cu privire la zilele comemorative și zilele de sărbătoare. Cele mai multe localități care țin această sărbătoare pe stil nou sunt din sudul și nordul republicii.

De la debutul secolului al XX-lea, Crăciunul devine și o sărbătoare laică, celebrată atât de către creștini cât și de către cei necreștini, centrul de greutate al celebrării deplasându-se de la participarea în biserică la rit spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, „darurilor de la Moș Crăciun".

Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun îsi trage originile de la popoarele germanice. Tradiția s-a răspândit în restul Europei și apoi în toata lumea după Primul Război Mondial. Între podoabele bradului bomboanele de pom, globurile și ghirlandele au devenit clasice.

Timp de 40 de zile înainte de sărbători, creștinii respectă Postul Crăciunului, care se încheie în ziua de Crăciun după liturghie. Tăierea porcului în ziua de Ignat este un moment important ce anticipeaza Crăciunul. Pregătirea mâncărurilor capătă dimensiunile unui ritual străvechi: cârnații, chișca, toba, răciturile, sarmalele, caltaboșul și nelipsitul cozonac vor trona pe masa de Crăciun.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

Crăciunul , sarbatoare , Moldova , religie , credința

Comentarii

 (1)
  • #1 Anonim Răspunde Citează selecţia
    Prea se raspindeste serbarea Craciunului pe 25 decembrie...imi pare rau ca crestinii ortodocsi care urmeaza traditia si specificul stilului vechi din neglijenta serbeaza de doua ori, prea multa petrecere in van! 
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
450 locuitori

Merenești este un sat din cadrul comunei Chițcani, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Căușeni și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 1989, populaţia satului constituia 450 de oameni. Satul Merenești a fost înființat în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.