Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
04 septembrie 2017, 09:30 Sărbători şi obiceiuri views 7357
Astăzi sărbătorim pentru prima dată pe Sfîntul Gavriil Bănulescu - Bodoni
04 septembrie 2017, 09:30 Sărbători şi obiceiuri views 7357

Astăzi sărbătorim pentru prima dată pe Sfîntul Gavriil Bănulescu - Bodoni

Creştinii ortodocşi din ţara noastră îl sărbătoresc astăzi pentru prima dată pe Sfîntul Gavriil Bănulescu - Bodoni. În cinstea sa, la Mănăstirea Căpriana a fost oficiată o slujbă specială de către un sobor de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Vladimir. La sfînta liturghie au participat oameni veniți din toate colțurile țării, care s-au rugat pentru liniște și pace.

Sute de oameni amenii au străbătut zeci de kilometri pentru a participa la această slujbă specială.

"Astăzi se pomenește un sfînt deosebit al Moldovei, unii din puținii pe care îi avem noi în Moldova. E o slujbă specială nu numai pentru mine, dar pentru toți moldovenii."

"Am venit aici cu întreaga familie din Chișinău, cu rudele pentru că e o zi importantă. Am venit să ne rugăm pentru sănătate, pentru pace în țară, pentru ca copii să fie sănătoși."

În curtea mănăstirii au fost scoase și moaștele sfîntului, la care creștinii s-au închinat și s-au rugat pentru sănătate.

"M-am rugat pentru familie, pentru nepoți, pentru tot neamul nostru, pentru țara noastră. "

"Ne rugăm pentru copii, pentru sănătate, pentru ca să fie bine în Moldova."

Slujba a fost oficiată de către un sobor de preoţi, în frunte cu Înalt Preasfinţitul Vladimir, mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove.

"Cred că cu mulți ani înainte de a fi canonizat sfîntul Gavriil, el fiind în această mănăstire s-a rugat către bunul Dumnezeu ca să ajungem la aceste zile frumoase cînd mănăstirea va fi împodobită." a spus Înalt Prea Sfinţitul Vladimir, mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove.

Gavriil Bănulescu - Bodoni a fost canonizat în data de 3 septembrie 2016. Moaştele Sfîntului sunt păstrate la Mănăstirea Căpriana. Gavriil Bănulescu - Bodoni a tipărit mai multe cărţi şi a contribuit la buna desfăşurare a vieţii bisericeşti din Basarabia.

El a fost mitropolit al Moldovei, Poltavei şi Kievului, iar în 1813 a fost numit mitropolit al Basarabiei. Gavriil Bănulescu-Bodoni a zidit cîteva biserici în Chișinău și în alte localități din ţară și a restaurat Mănăstirea Căpriana.

Sursa: www.publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:

Populația:
19 locuitori

Şestaci este un sat din cadrul comunei Prepeliţa, raionul Sîngerei. Localitatea Șestaci se află la distanța de 15 km de orașul Sîngerei și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 19 oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.